Om allergier och produkter

Ta reda på mer om hudallergier och sök efter produkter som kan passa dig.

Vår metod för att hjälpa personer med allergier

Denna sida berättar allt om hudallergier och hur du kan välja ut produkter som kan vara lämpliga för dig.

En del ingredienser kan orsaka allergiska reaktioner på ett litet antal personer och vi jobbar hårt med att se till att vi använder minsta möjliga mängd av dessa ingredienser. En del ingredienser är för viktiga för att utelämnas på grund av deras funktion och dess fördelar för de flesta konsumenter.

Vi väljer vad som används i våra produkter grundat på tre saker: vad folk föredrar, våra egna säkerhetskontroller och föreskrifter i länderna där våra produkter säljs.

Vi är medvetna om att allergeninformation är viktig för det lilla antal personer som kan vara känsliga mot vissa ingredienser. Av den anledningen är vi tydliga med vad våra produkter består av.

Vilka produkter kan användas om du är allergisk mot dofter?

En litet antal personer kan vara allergiska mot vissa doftingredienser. Därför har vi skapat en databas för att hjälpa personer att hitta produkter som är lämpliga för dem.

Om du vet vilken doftingrediens du är allergisk mot kan vi visa vilka produkter som är lämpliga för dig. Om du är allergisk mot mer än en ingrediens måste du titta efter var och en av dem när du tittar på en produkt. Det kan nämligen finnas olika sammansättningar av en produkt i butik. Se till att alltid läsa ingrediensförteckningen på förpackningen.

Nedanstående ingredienslista består av doftallergener som är reglerade i Europa. Vi inkluderar doftallergeningredienser i ingrediensförteckningen på våra produktetiketter, men nu kan du använda verktyget nedan för att söka efter produkter.

Om du inte är säker på om du är allergisk mot en doftingrediens bör du rådfråga läkare.

Välj en doftingrediens som du är allergisk mot och ett märke du vill se med hjälp av filtren ovan.

No Results

Beklagar, inga resultat hittades för det val som du gjort

Försök igenom genom att ändra dina val

Berätta vad du är allergisk mot så visar vi dig vilka produkter som är lämpliga för dig. Om du är allergisk mot mer än en ingrediens måste du titta efter var och en av dem när du tittar på en produkt.

Vårt sökverktyg innehåller allergener som hudläkare vanligtvis testar patienter med misstänkt allergi mot.

Allt om hudallergier mot ingredienser i rengörings- och hygienprodukter

Vårt immunsystem hjälper till att hålla oss friska genom att bekämpa skadliga ämnen som kommer in i vår kropp, som bakterier och virus. Ett allergen är i allmänhet ett ofarligt ämne som ditt immunsystem svarar på som om det vore ett hot. Du utsätts vanligen för detta ämne ett antal gånger innan detta sker. Men när du väl blivit allergisk blir du det vanligtvis livet ut.

Allergiska reaktioner på din hud kan ofta ta ett tag innan de visar sig, vanligtvis 24-48 timmar efter att du kommit i kontakt med allergenet. Detta kan kallas ’fördröjd överkänslighet’, typ IV-reaktion’ eller ’kontaktallergi’. Största delen av informationen här handlar om den typen av allergi eftersom de flesta av våra produkter kan komma i kontakt med din hud på något sätt.

Det sker i två stadier::

  • Först upptäcker din kropp ett allergen och blir känsligt mot det. Vid den här tidpunkten finns det inga synliga symptom, men förändringen i ditt immunsystem är permanent.
  • Om en stor mängd allergen kommer i kontakt med din hud igen börjar du märka symptomen på en allergisk reaktion.

Allergiska reaktioner uppstår normalt sett 24-48 timmar efter att du varit i kontakt med ett allergen. Du kan märka av en rodnad eller utslag, svullnad, blåsor, vätskning, skorpbildning och klåda. Om du är allergisk mot en ingrediens kan du även vara allergisk mot liknande ämnen. En hudläkare kan tala om vilka andra ingredienser, om så är fallet, som du bör undvika.

Symptom såsom rodnad beror inte alltid på en allergi. Om din hud är irriterad kan det likna en allergisk reaktion. Oftast måste du prata med en hudläkare för att få en exakt diagnos. Vid irriterad hud uppstår ofta liknande rodnad, utslag, svullnad och klåda. Huden kan även strama, vara sårig, svida eller kännas brännande. Detta uppstår vanligtvis ett par timmar efter att du varit i kontakt med det som orsakat det. Sedan kan din hud torka och få sprickor.

Men det finns en stor skillnad mellan hudirritation och allergisk reaktion. Effekterna av en hudirritation uppstår inte alltid igen, även om du använder samma produkt på samma ställe på huden. Men när du väl blivit allergisk mot en ingrediens kommer ditt immunsystem alltid att reagera likadant på en tillräckligt stor mängd av ingrediensen i fråga.

Många allergener förekommer naturligt i vår vardag. Växtallergener som giftek och metaller som krom och nickel är bra exempel. En ny studie visar att ca 14 % av Europas befolkning lider av kontaktallergi mot nickel.

Samma studie visar att mindre än 2 % av Europas befolkning är allergiska mot ingredienser du finner i dofter. Ett litet antal personer är allergiska mot konserveringsmedel och hårfärgningsingredienser.

Använd filtret ovan för att se vilka produkter som lämpar sig bäst för dig.

Om du känner igen symptomen som vi har listat ovan och du tror att du kanske lider av en hudallergi bör du ta kontakt med din läkare eller en hudläkare. Det är en bra idé att göra en lista med alla produkter du använt precis innan din allergiska reaktion. Ta med produkterna och förpackningarna till läkaren om du kan så att denne kan se vilka ingredienser de innehåller.

En hudläkare kommer att göra tester för att hitta orsaken till reaktionen. Du kommer att undersökas och få svara på frågor om dina symptom och när de uppstår. Hudläkaren kan även göra ett lapptest med produkterna du använt eller specifika ingredienser i dem.

När du sedan vet vad du är allergisk mot kan du hålla utkik efter det på ingrediensförteckningen och undvika det. Var försiktig med falska produkter, du kan inte alltid vara säker på vad de innehåller.

Vi kan hjälpa dig och din läkare att ta reda på vad du är allergisk mot. Förutom att ge dig information om vad våra produkter består av, skickar vi även gärna prover som din läkare kan använda vid lapptest. Hör av dig till vår kundtjänst.

http://www.bad.org.uk/shared/get-file.ashx?id=113&itemtype=document

Det finns ett litet antal doftingredienser som har identifierats som möjliga orsaker till hudirritation.

International Fragrance Association reglerar hur vi använder dessa ingredienser. På Unilever försöker vi använda färre av dessa ingredienser och vi använder dem i mindre mängd jämfört med branschstandarden. I Europa rättar vi oss efter EU:s kosmetikaföreskrift som ger en lista med 26 doftingredienser som anses vara allergener. Alla dessa ingredienser måste anges på ingrediensförteckningen på produktens etikett eller förpackning. Vi erbjuder nu även en sökbar databas för att hjälp dem som är allergiska mot någon av dessa ingredienser att hitta produkter som kan passa dem.

Konserveringsmedlen är viktiga. De garanterar att produkterna är säkra att använda till sista hållbarhetsdatumet genom att förhindra bakterier och mögel i produkterna. Vi använder endast konserveringsmedel när det är absolut nödvändigt och alltid i så små mängder som möjligt. Men återigen, det finns personer som är allergiska mot en del av dessa ingredienser.

Ett få antal personer är allergiska mot hårfärgningsprodukter. I sällsynta fall kan personen behöva akut läkarbehandling efter en reaktion. Därför är det viktigt att testa färgen 48 timmar innan du färgar håret hemma eller hos frisören, även om du använt samma ton många gånger innan. Badda det på huden och vänta och se om du reagerar på det.

Medicinsk friskrivningsklausul

Allt innehåll på denna webbplats (inklusive text, bilder eller annat format) har skapats endast i informationssyfte. Innehållet avser inte att ersätta läkares råd, diagnos eller behandling. Kontakta alltid läkare eller annan kvalificerad vårdpersonal om du har frågor angående medicinskt tillstånd. Avfärda aldrig läkares råd och dröj inte att ta kontakt med läkare på grund av något du läst på denna webbplats.

Tillbaka överst på sidan

SOCIALA MEDIER

Delar du vårt intresse för en hållbar framtid. Följ gärna med oss i sociala kanaler. Vi håller utkik efter dig!

KONTAKTA OSS

Kontakta Unilever och specialiserade team eller hitta kontakter runt om i världen.

Kontakta oss