Toggle Sök

  1. Hem
  2. ...
  3. Vår bakgrund
  4. 1920‒1929: Unilever bildas

1920‒1929: Unilever bildas

I slutet av 1920 äger Jurgens margarinfabriker i Skottland, Irland och England, och Lord Leverhulme kontrollerar 60 procent av den brittiska tvålproduktionen.

Vintage Lifebuoy-annons

Men under det här decenniet utsätts margarinmarknaden för sviktande efterfrågan eftersom smör blir billigare.

Innan sin död 1925 har Lever Brothers grundare Lord Leverhulme byggt upp en privat portfölj av företag som inkluderar några som handlar med produkter från hans nyförvärvade egendom på Skottlands västra öar. Många av dessa, inklusive Mac Fisheries Ltd, kommer så småningom att bli uppköpta av Lever Brothers.

I slutet av decenniet uppnås samtliga allianser och Unilevers officiella företagshistoria börjar. Det börjar med att Jurgens och Van den Bergh går samman för att skapa Margarine Unie. Två år senare ‒ i en av de största företagsfusionerna av sin tid ‒ slår Margarine Unie sig ihop med Lever Brothers för att skapa Unilever.

Milstolpar

1920

Lever Brothers får kontroll över Royal Niger Company, som senare införlivas i United Africa Company.

1922

Lever Brothers köper Wall's, ett populärt korvföretag som börjar producera glass för försäljning under sommaren när efterfrågan på korv faller.

1923

Kollapsen för den tyska ekonomin skapar ännu hårdare affärsvillkor för Jurgens och Van den Bergh.

1925

Lever Brothers köper British Oil & Cake Mills, en av deras största konkurrenter och tillverkaren av tvålen New Pin Soap.

1926

Lever Brothers lanserar sin kampanj för rena händer. Som en del av sin barnhälsopolicy lär man barn om smuts och bakterier och uppmuntrar dem att tvätta sina händer innan frukost, innan middag och efter skolan.

1927

Jurgens och Van den Bergh, som redan slagit sig ihop med de två europeiska företagen Centra och Schicht, går samman för att bilda margarinföreningen Margarine Unie. Föreningen får snabbt nya medlemmar, vilket skapar en stor grupp europeiska företag involverade i produktionen av nästan alla varor skapade av olja och fett.

Planters Ltd, ett Lever Brothers-företag, lanserar det första vitaminberikade margarinet ‒ Viking.

1928

Margarine Unie förvärvar den fransk/holländska koncernen Calvé-Delft med fabriker i Nederländerna, Frankrike, Belgien och Tjeckoslovakien. Året därpå förvärvar föreningen även företaget Hartog's.

1929

Den 2 september undertecknar Lever Brothers och Margarine Unie ett avtal om att skapa Unilever. Inledningsvis strävar företagen efter att förhandla fram uppgörelser om att undvika varandras huvudsakliga affärsintressen i tvål- och margarinproduktion, men i slutändan beslutar man sig för en sammanslagning istället.

Tillbaka överst på sidan