Toggle Sök

Dofter

Dofter kan framkalla en rad olika känslor hos oss. Den bekanta och välkomnande doften av våra hem kommer delvis från rengöringsprodukter och kosmetika vi använder.

Woman smelling fragrances

Många tycker om att använda produkter som doftar gott. För att skapa dem har vi bara använt högkvalitativa ingredienser som möter den globala standard som tagits fram av International Fragrance Research Association (IFRA). Dessutom tillämpar vi våra egna rigorösa interna standarder för att garantera att alla ingredienser är säkra att använda. Våra standarder är ofta striktare än lokala föreskrifter, och i dessa fall kräver vi även att våra partners och leverantörer uppfyller dessa striktare standarder.

Doftpreferenser varierar runt om i världen och att skapa väldoftande produkter som människor tycker om är både en konst och en vetenskap. Våra team jobbar i nära samarbete med ledande parfymhus för att utveckla fantastiska dofter till våra produkter.

Vår åsikt om några specifika doftingredienser

  • Mysk ger långvariga doftnoter. Syntetiska mysker, såsom nitromysker och polycykliska mysker (PCM:s) utvecklades som etiska alternativ till djurmysker. Vi har slutat använda nitromysker eftersom de kan lagras i miljön. Närhelst det är möjligt använder vi alternativ till polycykliska mysker som kan erbjuda liknande långvariga doftnoter.
  • Vi använder inte Dietylftalat (DEP), som är ett lösningsmedel som används för att blanda doftingredienser. Vi använder istället andra metoder för att blanda doftingredienser.
  • Lyral är en vanlig doftingrediens med blommiga noter. Med nya belägg för en ökande nivå av allergier har vi slutat använda lyral i nya doftformler och jobbar på att ta bort det från befintliga doftformler från mitten av 2017.

Dofter i våra produkter

Hur många dofter använder Unilever i sina produkter?

Det kan behövas dussintals med ingredienser för att skapa en speciell doft till en deodorant eller schampo. Men våra produkter använder bara en liten mängd doft, jämfört med de nivåer som finns i en fin parfym. Doftkoncentrationerna i Unilevers produkter ligger normalt sett mellan 0,2 % och 1,5 %. Denna nivå är liknande innehållet av eterisk olja som finns i många naturligt förekommande produkter såsom lavendel och apelsinskal.

Vi utvecklar metoder som hjälper oss att göra mer med mindre. Vi har till exempel infört en teknik som kallas 'metod', som håller doften i produkten tills den används, då en utlösare - som fukt, dagsljus, värme eller friktion - utlöser den. Detta innebär att när du fram skjortan ur garderoben, doftar den fortfarande rent och fräscht, även om den tvättades för flera veckor sedan.

Tillverkar Unilever oparfymerade eller doftfria produkter?

En del personer föredrar att använda oparfymerade eller doftfria produkter, antingen för att de gillar det eller för att de eller någon i familjen är allergisk mot vissa dofter eller ingredienser. Av den anledningen tillverkar vi även "sensetive" eller parfymfria produkter. Alla våra dofter har tagits fram med omsorg och vi ser till att doftingredienserna som vi vet kan orsaka allergier kontrolleras noggrant. Om du vill veta mer om ingredienserna i någon Unilever-produkt kan du kontakta vår konsumentservice.

Tillbaka överst på sidan