Hoppa till innehåll

Hur Unilever tacklar vattenfrågor i vår värdekedja

Publiceras:

Vi bevarar och återanvänder vatten i jordbruk, tillverkning och innovationer

How we’re tackling water issues across our value chain

Under de senaste 40 åren har världens befolkning fördubblats och mängden vatten vi använder har fyrdubblats.

Enligt FN saknar just nu 663 miljoner människor i världen tillgång till rent dricksvatten. Och det är inte bara ett problem som påverkar utvecklingsländerna - vattenkrisen påverkar alla kontinenter.

Här är några av våra viktigaste initiativ för att hjälpa till att bevara jordens mest värdefulla råvaror över vår värdekedja - från inköp av våra produkter till vår tillverkning, och hela vägen fram till konsumentbruk.

Minska vattenanvändningen inom jordbruk

Jordbruket står idag för cirka 70% av vattenförbrukningen i världen. I det varma spanska klimatet, är bevattning viktigt för att hjälpa grödor hålla sig friska och återfuktade - men att fastställa hur mycket vatten att använda har varit en utmaning.

Som en del av sitt åtagande att investera i hållbara partnerskap inom jordbruk, har Knorr arbetat med tomatleverantören Agraz att införa effektivare bevattningsrutiner och teknik i tomatfält. Banbrytande sensorer och mark sonder gör nu att bönder vet exakt hur mycket vatten som är nödvändigt för att få de mest hälsosamma, goda tomater att blomstra. Och inte en droppe går till spillo.

Detta är ett drag som har minskat vattenmängden som krävs med 30% och förbättrat kvaliteten och smaken hos tomaterna. Partnerskapet med Agraz är bara ett exempel på hur Unilevers varumärken arbetar med jordbrukssektorn för att öka medvetenheten om vikten av att bevara vatten, och investera i teknik för att underlätta en varaktig positiv förändring.

Hantera vattenavfall inom tillverkningsindustrin

Brasilien är också påverkas av den globala vattenbristen. Därför har anställda på Unilever anläggningen för hushållsprodukter i Indaiatuba vidtagit åtgärder som helt har eliminerat det avloppsvatten lämnar fabriken.

Ett uppgraderat vattenåtervinningssystem, installerat 2014, pumpar allt avloppsvatten som genereras av fabriken tillbaka till verksamheten. Detta sparar ca 20.000 m3 liter/år i genomsnitt. Det är bra för verksamheten, det minskar kostnaderna med € 29.000 per år, och det är goda nyheter för miljön också. I själva verket, avloppsbehandlingsprocesser vid anläggningen, tillsammans med åtgärder från andra branscher och regeringen, har också bidragit till en sträcka av den närliggande Junidaí floden har omklassificerats med en ny gradering som innebär att dess vatten kan vara tillräckligt rent för mänsklig konsumtion vilket inte var fallet tidigare.

På andra håll i Brasilien, har vår fabrik i Valinhos infört flera åtgärder för att identifiera och minska avloppsvatten samt återanvända vatten i hela anläggningen. Bland höjdpunkterna finns ett projekt för att tillåta det renade avloppsvattnet att sedan användas i kyltorn, och vid regelbundna inspektioner för att hitta och åtgärda läckor.

Samtidigt är vår fabrik i Cuernavaca redo att införa utrustning för att skörda och behandla regnvatten för användning i fabriken. Enligt forskning, kommer nya lagringstankar och teknik innebär att skördat regnvatten kommer att kunna ge 24% av det totala vattenbehovet som växterna vi odlar behöver varje år.

Inspirerande innovationer

I Mumbai, Indien, har vi öppnat ett hållbart och specialbyggt allaktivitetshus som tar emot människor med hygienbehov som saknar tillgång till vatten hemma.

Suvidha Water Center (Suvidha betyder 'bekvämlighet' på hindi) ger 1500 människor som bor i området en plats där de kan använda en spolningsbar toalett, ta en dusch, tvätta och njuta av rent, säkert dricksvatten från vår Pureit vatten- samt luftrenare - allt för en rimlig kostnad. Suvidha använder principer utifrån cirkulär ekonomi för att minska vattenanvändningen. Färskvatten används först för att borsta tänderna, sedan för bad och efter det handtvätt samt tvätt. Avloppsvattnet från dessa verksamheter används sedan för att spola toaletter. Det är en strategi som kommer att spara uppskattningsvis 10 miljoner liter vatten per år.

Pureit vatten- samt luftrenare gör rent vatten tillgängligt till en rimlig kostnad för de som behöver. Det finns inget behov av elektricitet eller vattenkran för att använda vattenrenaren. Genom att tillhandahålla detta kan Pureit nå dem i störst behov av rent dricksvatten och som annars har en Pureit enhet utanför deras ekonomiska räckhåll.

Tillbaka till sidans topp