Hoppa till innehåll

Hur vi lockar fler kvinnliga ingenjörer till dagligvaruhandeln

Publiceras:

Unilever ordnar en serie av händelser runt om i världen för att höja statusen för ingenjörskarriär, mot studenter som ska in i branschen under de närmaste två åren.

people in factory

Tanken är att stimulera och utbilda studenter om jobb inom dagligvarubranschen, i synnerhet genom att föra liv de områden som betyder mycket för dagens unga - såsom förmågan att positivt påverka miljön – genom att exempelvis vara en ingenjör på Unilever. Vi startade denna serie av händelser i oktober i Latinamerika, på vår Tultitlán fabrik i Mexiko och Valinhos fabrik i Brasilien. I november, körde vi ett liknande initiativ på vår Heilbronn plats i Tyskland.

Marc Engel, Chief Supply Chain Officer, säger: "Det är mycket viktigt att inom vår leveranskedja och i synnerhet inom teknik - där traditionellt kvinnor är underrepresenterade - att vi bygger en kultur av jämställdhet och en jämn könsfördelning. Under de senaste två åren har vi fördubblat antalet kvinnliga ingenjörer, men vi måste gå mycket längre mot en verklig könsfördelning. "

Kvinnliga ingenjörer i handeln

En inblick i teknikens värld

I samarbete med WomEng och Williams Martini Racing - två organisationer som arbetar i mycket olika områden av teknik – har vi inrättat två tillfällen i Latinamerika för över 100 studenter. Erfarna ledare samt anställda från vårt Future Leaders Programme levererade inspirerande sessioner under två dagars evenemang i Mexiko och Brasilien, där kvinnliga ingenjörsledare delade sina karriärsresor och utmaningar. Deltagarna fick även tillfälle att arbeta med ett fiktivt uppdrag inom Unilevers leverantörskedja.

WomEng, en global organisation som attraherar och utvecklar kvinnliga talanger inom teknik, samarbetar med Unilever efter att ha nått framgång tillsammans i andra geografiska områden såsom Sydafrika och Kenya. WomEng arrangerar workshops, underlättar kompetensutveckling och ledarskapsförbättring kring viktiga frågor för unga kvinnliga tekniska talang, såsom personlig utveckling och visioner, mentorskap, nätverk och att hitta sitt personliga syfte med sin karriär.

Hema Vallabh, som är en av grundarna och ledarna av WomEng säger: "WomEng har tillbringat en hel del tid och kraft på att bygga robusta program som även är skalbara och reproducerbart. Det är bra att kunna sätta detta i handling i dessa nya geografiska områden och mer så för att se samarbetet mellan WomEng-Unilever blomstra globalt. "

Då Unilever är en officiell partner till Williams Martini Racing, delade medlemmar av dess F1 tekniska team insikter och råd om yrken inom motorsportindustrin. Tre toppstudenter från varje område fick en unik upplevelse bakom kulisserna då teamet från Williams Martini Racing delade erfarenhet på Grand Prix, samt dess möten med ingenjörer och F1-förare.

Nicola Salter, Williams Group HR Director, säger: "Det är viktigt för oss att inspirera nästa generation av kvinnliga ingenjörer, vi är stolta över att arbeta med Unilever och WomEng på detta initiativ. I många år framöver, hoppas vi att ha erfarna ingenjörer och ledare som har gått igenom detta program för att sedan leverera resultat över våra bolag. "

I Tyskland valdes 25 studenter från sju av de ledande universiteten i Tyskland, Schweiz och Nederländerna – som fick känna av hur det är att arbeta som ingenjör i vårt forsknings- och utvecklingsarbete och i vår leverantörskedja. Här tog vi också möjlighet att utnyttja de församlades erfarenheter och känsla samt ”crowdsourcade” idéer för framtida affärsmodeller inom utskrift av 3D-mat och hållbara portionsförpackningar. Tim Warren, Global Digital och Processing Director, Unilever Foods, säger: "Det är viktigt att förstå vad denna generation värderar på en arbetsplats, genom ”crowdsourcing” och hållbarhetsutmaningen producerades verkligen några otroliga resultat."

Tillbaka till sidans topp