Hoppa till innehåll

Pris till unga entreprenörer för hållbar förändring

Publiceras:

Vi hos Unilever vet att innovationer kommer spela en nyckelroll för att skapa en värld där hållbarhet blir en del av vardagen.

Oscar Andres Mendez with recycled plastic

Årets Unilever Young Entrepreneurs Awards (UEYA) välkomnar ansökningar fram till 30 juni 2017. I samarbete med University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) samt Ashoka.

Priset tilldelas för att uppmuntra och inspirera unga entreprenörer från hela världen som har idéer, produkter eller tjänster som möter vår tids hållbarhetsutmaningar.

Att nå framgång i Entrepreneurs Awards (YEA) kan skapa en verklig förändring – för dig, för din verksamhet eller projekt och för samhället. Samtliga finalister får finansiellt stöd, mentorskap och många idéer har faktiskt blivit verklighet och fått grogrund.

En av finalisterna 2016, Oscar Andres Mendez Gerardino, beskriver den extraordinära inverkan som YEA haft på hans återvinningsidé ”Conceptos Plasticos”.

Förra året lyckades Oscar Andres Mendez Gerardino övertyga juryn genom sin verksamhet i Colombia, Conceptos Plasticos som återvinner plast och transformerar det till kvalitativt och prisvärt byggmaterial för bostäder.

Ett år senare berättar han hur detta påverkat honom, hans verksamhet och återvinning generellt.

Du blev YEA finalist 2016, berätta hur har året varit?

Det har varit lite galet, priset fick mycket uppmärksamhet i media och vi fick förfrågningar från hela världen. Vi hade redan en verksamhet lokalt, där vi fokuserade på att förbättra plaståtervinningen, men nu kom förfrågningar internationellt från Sydafrika, Haiti, Nicaragua, Costa Rica, Libanon. Vi har dubblat vår produktionskapacitet, ökat försäljning och arbetar tillsammans med stora företag att bredda utbud och service gällande återvinning.

“Vi har dubblat vår produktionskapacitet och ökat vår försäljning”

Hur kunde YEA förbereda dig på framgången?

För det första så fick vi vägledning med att utveckla affärsmodellen och hjälp att se hur vi kan spela en roll i den cirkulära ekonomin. Vi fick hjälp at förstå hur vårt projekt kan te sig i globalt perspektiv och möta globala problem. Att lära sig att samarbeta med banker och stora företag har varit mycket givande.

”Kan mitt glasspapper bli en del av ett hus? Ja om du sorterar rätt”

Har ni möjlighet att påverka som förväntat?

Vi har nått vårat första mål, men vi har satt nya mer ambitiösa mål! Många av de platser som frågar efter oss har inte haft någon historia av återvinning och då finns inte något råmaterial att arbeta med, det innebär systemskifte. Om du äter glass som packats i plastförpackning och frågar mig ”kan detta bilda en vägg i ett hus?”. Mitt svar är ”ja men du behöver sortera plasten på rätt sätt.” En del av vårt arbete är att påverka myndigheter att lagstifta om avfalls-och återvinningsregler. Vi ser framsteg i Latinamerika men vi har en lång bit kvar.

Har du stött på motstånd eller problem under året?

Utöver infrastrukturen kring återvinning, så är det en utmaning att skapa regler, vår produkt konkurrerar med traditionella byggmaterial. Vi tar plast utan värde som är svåra att återanvända och förvandlar det till material som gör att människor kan bygga hus. Men byggsektorn är konservativ och lagstiftande organ arbetar inte i samma takt som innovationer. Vi kommer övervinna detta genom att visa och övertyga människor att detta är kvalitativt material och att detta tillför något positivt till samhället och miljön.

Tack igen Oscar och lycka till med framtida projekt och Conceptos Plastico!

“Nya synsätt, nya vägar, nya relationer.”

Tillbaka till sidans topp