Hoppa till innehåll

Vi driver utvecklingen för ett nytt synsätt gällande palmolja.

Publiceras:

Vårt första exempel är från stadsdelen Kotawaringin i Indonesien.

palm oil and the environment

Vid COP 21 (klimatförhandlingarna i Paris) Marknadsenlig upphandling av våra råvaror samt att vi kommer företrädesvis att köpa från områden som har infört omfattande klimat- och skogspolitik. Vårt första exempel är från stadsdelen Kotawaringin i Indonesien.

Stora utvecklingsmöjligheter

Småbrukare bidrar till 40% av Indonesiens palmoljeproduktion. Men med en genomsnittlig produktivitet som är 32% lägre än för privata plantage finns det stora möjligheter till förbättringar. Dock begränsas den ökade produktiviteten hos småbrukare ofta av frågor som bristande organisering och utbildning, samt begränsad tillgång till marknader och ekonomi.

Som svar, har vi signerat ett treårigt ”Memorandum of Understanding” (MoU) med styrande i Central Kalimantan, distriktstyrande Kotawaringin Barat samt Yayasan Penelitian Inovasi Bumi (INOBU) för att stödja en marknadsenlig upphandling av hållbart producerad palmolja på bynivå. Vi arbetar med ovan regeringarna för att förbättra avkastningen och försörjningen för småbönder, i utbyte mot deras stöd i kampen mot avskogning. Denna modell är också känd som "Produce & Protect".

Tre huvudmål

Partnerskapet, som är det första offentlig-privata överenskommelsen mellan lokala och regionala myndigheter och en internationell köpare, som syftar till att:

  • Certifiera alla småbrukare av palmolja i Pangkalan Tiga enligt RSPO och ISPO principer och kriterier.
  • Kartlägga småbrukare av palmolja i åtminstone tre byar i Kotawaringin Barat distriktet, hjälpa lantbrukare få landcertifikat, företagslicenser samt miljötillstånd.
  • Genomföra grundläggande bedömningar av lantbruksorganisationer gällande palmolja i Umpang och Lada Mandala Jaya byar.

Programmet kommer inledningsvis att påverka cirka 600 oberoende småbrukare på cirka 1400 hektar mark. Om det lyckas, har den potential att utökas till andra områden i distriktet.

Certifiering av alla småbrukare i Pangkalan Tiga skulle göra det till den första certifierade "hållbara byn" gällande palmolja. Det är det första projektet för RSPO certifierade småbrukare i Indonesien utanför Sumatra. Det kan också vara det första projektet för certifiering av småbrukare enligt ISPO standarder.

Ett steg mot systemisk förändring

Initiativet - som tar en annan inställning till redan befintliga projekt gällande certifiering av Indonesiens småbrukare - ska utnyttja statliga resurser och makt för att stödja småskalig utveckling. Det kommer att genomföras tillsammans med byn och styrande i distriktet, som också kommer att stödja övervakningen av utvecklingen genom ett system som nyligen fastställdes till provins och distriktsnivå.

"Vi tror att denna inställning till produktionsskydd för råvaruupphandling är vägen framåt. Under de kommande åren kommer vi att öka våra ansträngningar i att omvandla den hållbara palmoljeindustrin så jag är glad över det här programmet är igång ", säger Dhaval Buch, inköpsdirektör på Unilever. "Småbrukare spelar en nyckelroll i palmoljeproduktion, så vi arbetar för att hjälpa dem att uppnå certifiering och implementera hållbara arbetsmetoder. Partnerskap som detta är avgörande om vi ska kunna uppnå den nivå av systemisk förändring som är nödvändig inom industrier och försörjningskedjor. "

"För att stoppa avskogning i tropikerna, behöver vi arbeta med lokala myndigheter", tillade Joko Arif, VD för INOBU. "En marknadsenlig inställning till hållbart producerad palmolja ger kommunerna de incitament de behöver för att minska avskogningen. Regeringar kan dock inte minska avskogningen ensam. De behöver att företag företrädesvis upphandlar produktionsmaterial från hållbara marknader samt att stödja lokala småbrukare så att de kan delta i hållbara produktionskedjor. Genom samarbetet med distriktet Kotawaringin Baratm stödjer Unilever en innovativ strategi som kan förändra hur vi på ett hållbart sätt upphandlar palmolja och andra råvaror. "

Tillbaka till sidans topp