About the author

Annie Heremans
Vice President of Nutrition at Unilever
Annie är välrenommerad medical doctor och är nuvarande VP of Nutrition för
Unilever’s Foods & Refreshment brands och placerad vid Trumbull R&D site i
Connecticut, USA.
Unilever Sverige Ändra plats
Vice President of Nutrition at Unilever
Annie är välrenommerad medical doctor och är nuvarande VP of Nutrition för
Unilever’s Foods & Refreshment brands och placerad vid Trumbull R&D site i
Connecticut, USA.
Unilever har blivit rankade som nummer 2 av Global Access to Nutrition Index (PDF | 5.4MB), som mäter hur väl livsmedelsproducenter möter frågor kring fetma och undernäring.
Vartannat år rankar the Global Access to Nutrition Index (ATNI) de 20 största livsmedelsproducenterna i förhållande till hur de bidrar till att möta fetma och undernäring. Det är ett oberoende jämförelseverktyg för investerare, hälsoförespråkare och andra livsmedelsföretag.
Varje företag utvärderas mot tre faktorer:
Företagets strategi, ledning och kontrollsystem relaterade till näringsinnehåll, samt av leverans av bra, prisvärda och lättillgängliga produkter. Men också om företaget har ett positivt inflytande på konsumenternas val och beteende via näringsrekommendationer, livsmedelsreklam och förpacknings-information samt engagemang i intresseorganisationer.
Några nyckelområden där vi uppmärksammades var vårt ihärdiga fokus på hälsa och nutrition inom ramen för Unilever Sustainable Living Plan (USLP), vår inställning att marknadsföra vår Global Maternal Wellbeing Standard samt hur vi lyfter frågan om undernäring över världen.
Vi har ett övergripande mål. Det första är att möta konsumenternas önskan om mer hälsosamma och hållbart producerade livsmedel. Det andra är att på ett ansvarsfullt sätt möta de utmaningar vi ser för fetma och undernäring. Vi är också angelägna att arbeta med myndigheter, NGOs, detaljhandeln och leverantörer att enas kring FNs hållbarhetsmål att eliminera svält och lyfta fram hälsa och välbefinnande över världen.
Vi är i fas att leverera enligt Unilevers hållbarhetsplan där 60 % av vår produktportfölj möter högsta standard för nutrition senast 2020 – det innebär att de jämförs med den standard som Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar. För att lyckas med detta formulerar vi våra livsmedel att smaka gott och samtidigt möta våra högt uppsatta mål.
Vi genomför kontinuerligt förbättringar för våra produkter. Det här är några exempel:
För våra livsmedel arbetar vi för att motverka järnbrist (anemi) ett tillstånd som drabbar 30 % av världens befolkning, främst kvinnor och tonårsflickor. Vi utbildar i hur andelen järn kan öka via kosten via bland annat Knorr berikade buljongen och gröna bladgrönsaker.
I Asien har vi lanserat Bango Light dressing vilket innebär att 30 % mindre socker än originalrecepten. I USA har vi i butik utbildningsprogrammet Make Meals That Do More i syfte att utbilda konsumenter att laga hälsosamma måltider till bra pris.
Inom kategorin te så förvärvade vi förra året det ekologiska te-varumärket Pukka hebs. Sortimentet för Pukka inkluderar ekologiska, hälsosamma och naturliga téer. Som ett alternativ till vatten rekommenderar WHO att man dricker osötat te för att bibehålla en bra vätskenivå, något som är nödvändigt för alla människor välbefinnande.
Vid sidan av detta i Förenade Arabemiraten så lanserade vi ”30 dagar för ett lättare jag” där vi uppmuntrar hälsosamma val i tre steg, ersättsockrade drycker med Lipton grönt te, ät mycket frukt och grönt, samt motionera 30 minuter per dag. Kampanjen nådde 12 miljoner konsumenter via digitala kanaler.
Inom glass förra året förvärvade vi det australienska glassvarumärket Weis, som använder minst 25 % ren frukt i sina fruktbaserade produkter.
I Brasilien lanserade vi en ny mango och jordgubbssorbet med ett högre fruktinnehåll och som möter våra högsta näringskrav. I Brasilien har vi också kunnat erbjuda tre varianter av Cornetto i minde storlek och med färre kalorier, medan vi i Indien lanserat an variant av Magnum Mini 36 g.
Vi har också lanserat Breyers Delights i USA föra året. Breyers erbjuder fyra smaker av glass med lägre fetthalt men som också ger en högre andel protein och kalcium per portion.
Och till sist vill vi berätta om Unilever Food Solutions, som hjälper kockar på sjukhus och äldreboenden med utbildning och verktyg att utveckla smakfulla och näringsriktiga recept för en äldre målgrupp. Det är upp till en tredjedel av de äldre patienterna på den här typen av inrättningar som befinner sig i riskzonen för undernäring eftersom deras näringsbehov ser annorlunda ut jämfört med yngre individer.
Vi påskyndar våra fokusområden och att vi senast 2022 lyckas servera 200 miljarder portioner innehållande minst ett av de fem ämnena (järn, jod, A-vitamin, D-vitamin och Zink). Vi vill också fortsätta att utveckla vår livsmedel-
Vi samarbetar med en rad olika partners för att kunna nå våra nutritionsmål. Från kökschefer, kockar och matbloggare som lifter fram produktfördelar till internationella organisationer som Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN) och World Food Programme (WFP), till prominenta undersökningsinstitut som Top Institute Food and Nutrition i Nederländerna, eller Harvard School of Public Health i USA, för att nämna några.
Min roll är att driva våra mål och försäkra oss att vi kan hjälpa konsumenten att göra informerade, ansvarfulla och bra val. Som läkare så har mitt främsta mål alltid varit att möjliggöra att varje individ kan leva ett hälsosamt och lyckligt liv. Att förse människor med bra livsmedel är kärnan I uppdraget, och möjligheten att ge tillgång till hälsosam och njutbar kost, är en stor ära och ett privilegium som inspirerar mig varje dag.
Jag vill verkligen se Unilever som ledande på området hållbar nutrition, där vi gör synbar förändring, inspirerat konsumenter att välja bara livsmedel för dem själva och för vår planet.