Hoppa till innehåll

Den vattenbesparande hemligheten till sötare tomater

Publiceras:

Jordbrukare av tomater i Medelhavsområdet kämpar med både oförutsägbart regn och vattenbrist. Knorr har medfinansierat kostnaden för enkla verktyg för att spara vatten och hjälpa grödor att trivas.

A field of tomato plants

Under de senaste sju åren har en okomplicerad anordning minskat mängden vatten våra jordbrukare över hela Gastouni regionen i Grekland använder med 28% - och det är revolutionerat sättet de arbetar.

Så vad är denna anmärkningsvärda pryl? Det kallas en tensiometer och det är en liten sond som mäter mängden vatten som finns i jorden. En ratt på ytan ger en snabbguide till förhållandena under marken.

Med flera av dem försiktigt placerade över jordbrukarnas land, kan de som odlar grödor för användning i våra Knorr-såser, soppor och fonder se omedelbart när deras tomater behöver bevattning och vattna dem i enlighet.

De har fått utbildning för att få ut det mesta av det nya verktyget, och en uppgift som tidigare baserats på erfarenheter och uppskattningar informeras nu av realtid, pålitliga data.

Det sparar jordbrukarnas tid, energi och en mängd slösad vatten. I själva verket minskade vattenförbrukningen från 86 liter per kilo tomater till 56 liter per kilo mellan 2010 och 2017. Över Gastouni’s 6 miljoner kvadratmeter är det tillräckligt för att göra en stor skillnad.

28%Minskningen av vattenförbrukningen på våra tomater i Gastouni tack vare tensiometrarna

An image of a tensiometer

Spara vatten, öka utbytet, förbättra smaken

Landsvägar över Gastouni är nu prickade med tensiometrar, och förbättringarna har inte bara varit i vattenhushållning. Tomatutbytet har ökat från 76 till 83 ton per hektar sedan introduktionen av det nya tillvägagångssättet för bevattning.

En annan välkommen fördel är att Gastounis tomater är sötare än någonsin. Med den perfekta mängden bevattning har de en chans att mogna på rätt sätt, och det har återspeglats av en ökning av deras brixnivå - det officiella måtten på tomat sötma.

"Detta har hjälpt oss att minska odlingskostnaderna, förbättra kvaliteten på vår gröda och öka vår fältbarhet, sa en jordbrukare till Knorr.

En annan sa att han var glad, på grund av de hållbara metoder som han hade infört på sin gård, hade familjen kommit överens om att stanna kvar i byn. De skulle fortsätta sitt familjeföretag som helt består av att odla tomater och även överlåta gården till nästa generation.

Förra året installerade vi ett telemetriskt nätverk över Gastounis fält för att ge ännu mer exakta insikter för tomatodlare, och resultaten ser redan bra ut.

Feature image - tomato farmers
Jordbrukare i Gastouni Lokala bönder bildade med en vattenövervakningsväderstation, installerad av Knorr Sustainability Partnership Fund Detta har hjälpt oss att minska odlingskostnaderna, förbättra kvaliteten på vår gröda och öka fältbarheten hos våra fält. En jordbrukare ifrån Gastouni

Stödja hållbart jordbruk

Vårt arbete i Gastouni är bara ett av de program som stöds av Knorr Sustainability Partnership Fund - ett initiativ som inrättats för att stödja ett hållbart jordbruk runt om i världen.

Genom fonden stöder Knorr vattenbesparande projekt som hjälper bönderna att justera hur de arbetar inför ökad torka och vattenbrist.

Bland de senaste projekten samfinansierar Knorr ett program för att pröva ett antal vattenbesparande tekniker för varumärkes risodlare i Arkansas, USA. Universitetet i Arkansas kommer också att vara inblandat, tillhandahålla tekniskt bistånd för att hjälpa till att mäta resultaten.

Under tiden i Kalifornien, ett område som drabbats av extrem torka de senaste åren, har Knorr hjälpt till att ersätta de ineffektiva sprinklers som används av sina odlare av lök med vattenbesparande droppbevattningssystem. Tack vare varumärkets stöd har bönderna kunnat öka avkastningen, minska mängden konstgjorda gödselmedel och spara vatten.

"Vid Knorr vet vi att folk vill ha produkter som smakar bra men också är naturliga, näringsrika och hållbart odlade", säger Knorr Sustainability Manager Elinor Newman-Beckett.

"Knorr Sustainability Partnership Fund hjälper jordbrukarna att odla ingredienser på ett sätt som är bättre för miljön, och det hjälper dem att bli mer motståndskraftiga mot vattenbrist."

Feature image - Sustainable Agriculture Code
Vår Sustainable Agriculture Code Unilever Sustainable Agriculture Code omfattar praxis som alla våra leverantörer bör sträva efter att uppnå. Vi förväntar oss att alla våra leverantörer av jordbruksråvaror accepterar miniminormer för prestanda och kontinuerliga förbättringar över tiden.
Tillbaka till sidans topp