Hoppa till innehåll

"Fungerande metoder som hjälper människor växa ifrån fattigdom"

Publiceras:

Författare Curt Bowen

Curt Bowen är en social entreprenör som lämnade USA för att bosätta sig på landsbygden i Guatemala – och lanserade ett nytt sätt att bekämpa undernäring.

Curt  Bowen

About the author

Curt Bowen

Curt Bowen

Co-founder and Executive Director of Semilla Nueva (Spanish for New Seed)

Curt bor och lever i Guatemala, och levererar prisvärd, bioförädlad majs till
lantbrukare i landet. Curt var en av pristagarna till Unilever’s Young
Entrepreneurs Awards 2014.

Jag fick idén för Semilla Nueva för ett antal år sedan, 2004, när jag byggde ett hus till en familj i fattiga Nicaragua. I samband med att vi stolt slog i de sista spikarna, började grannarna också be om hjälp för sina hus och jag insåg att vi aldrig skulle kunna bygga tillräckligt med hus och få ett slut på fattigdomen i Nicaragua. Det inspirerade mig att försöka komma åt roten av problemet och inte endast tackla symptomen.

Jag insåg att många av de som lider av fattigdom i världen är jordbrukare och de behöver hjälp att förbättra deras liv som jordbrukare. Jag genomförde studier, sparade pengar, hittade olika experter med sympati för de här problemen, packade mina väskor och gav mig iväg till Guatemalas jordbruksområden.

Jag spenderade första året att resa runt, på en billig och smutsig cykel, mellan lokala byar, universitet och majsfält. Jag hade turen att få sällskap av en agronom från Guatemala, Trinidad Recinos, som slog följe och blev en av Semilla Nueva´s medgrundare.

Jag lärde mig att metoder för att hjälpa människor att växa ur fattigdom existerar. Ofta är problemet att institutioner och organisationer brister i att sprida de metoderna till de jordbrukarna som har behov av dem.


Feature image - Semilla_farmers
"Världens fattigdom bekämpas inte utan en lösning på undernäring" Curt Bowen, Semilla Nueva

Med en plan att förändra situationen, övertalade jag några av mina närmaste vänner att flytta till Guatemala – ett land med världens sjätte högsta andel av undernäring. Tillsammans skapade vi Semilla Nueva.

Vi var tvungna att identifiera och erkänna misstag under resans gång. Vi började med att ändra spannmål som jordbrukarna odlade men som inte fungerade. Vi insåg att vi behövde fokusera på grödor de kände till, men som också var enkla att odla. Bioberikad majs blev svaret.

En av mina mest stolta ögonblick hitintill är när vi lanserade våra bioberikade majskorn i maj detta år. Det innebär att det kommer bli tillgängligt för försäljning i samtliga jordbruksaffärer i Guatemala, vilket ger fler jordbrukare tillgång till bioberikad majs och därmed förbättra näringsintaget för ännu fler familjer och lokala byar i landsbygden.

Jag drivs av en stark önskan att göra en möjlighet till en verklighet. Inget får mig att känna mig mer levande än att arbeta med passionerade människor att finna lösningen på ett svårt problem. Jag älskar att den passionen kan smitta av sig och bli meningsfull, särskilt om det kan göra en förändring till det bättre för människors vardag.

Semilla Children

10,000lbsAntalet majskorn i en säck från Semilla Nueva.

Vi blev en del av Unilevers Young Entrepreneurs Award för fem år sedan som en liten gräsrotsorganisation. Mentorskapet vi fick tillsammans med nätverk till andra sociala entreprenörer, hjälpte oss identifiera och förbättra vår modell. Nu har vi 1 % av Guatemalas marknad för majs och vi planerar att expandera till 3-4 % och kan då påverka hundratusentals människor nästa år.

För tillfället säljer vi endast vår bioberikade majs i Guatemala men vi har planer att växa. Vi hoppas expandera vårt arbete till andra länder som är beroende av majsodling eller lider av undernäring – först i andra delar av Centralamerika och sedan i vissa delar av Afrika.

Oavsett om du arbetar i privat eller offentlig sektor, tror jag vi alla har möjlighet att göra skillnad. Vi ska tänka stort och se hur vi skapar systemskiften och betydelsefulla förändringar.

Tillbaka till sidans topp