Hoppa till innehåll

Knorr och WWF – UK presenterar 50 livsmedel för framtiden

Publiceras:

Från naturligt motståndskraftiga sädesslag till vitaminberikade blommor och torktåliga rötter – läs om de 50 näringsrika livsmedel som är bra för vår hälsa och planetens framtid.

Cactus chopped

Hur varierad är din diet? Enligt experter från FNs Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) är den förmodligen inte tillräckligt varierad. Problemen med en mindre varierad diet är betydligt allvarligare än trista måltider.

Världens befolkning förlitar sig till en förvånade andel få ingredienser i våra dagliga kost. Fakta som FAO-experter presenterar visar att 75 % av den globala andelen livsmedel kommer från 12 olika växtslag och fem olika djurarter – trots att vi känner till fler än 20 000 växtarter som är ätliga.

Varför har det betydelse? Till att börja, är det inte bra för vår hälsa. Om vår kost brister i variation, så blir det svårare för oss att få i oss de vitaminer och mineraler vi behöver.

Det är inte heller hälsosamt för vår planet. Om vi äter, odlar och planterar samma livsmedel om och om igen, utgör det ett hot mot livsmedelssäkerheten. Vårt livsmedelssystem blir mindre motståndskraftigt mot missväxt och påverkan från klimatförändringar.

An image of a beet on a chopping board

75%Av världens livsmedelsförsörjning kommer endast från 12 växtslag och 5 djurarter.

Det här står också i relation till minskad mångfald för växt- och djurriket, med allvarliga konsekvenser för våra sköra ekosystem. WWF’s Living Planet Report (2018) visade att vilda djurarter har minskat med 60 % över världen de senaste 50 åren. Vårt livsmedelssystem är en stor bidragande faktor till den minskade biologiska mångfalden, större miljömässig skada än transport- eller energisektorn.

Uppskattningsvis kommer världen år 2050 behöva mätta tio miljarder människor. Det skapar drivkrafter att skapa livsmedelsval som minskar vår negativa påverkan på planeten. Därför presenteras rapporten från varumärket Knorr som visar att man antagit utmaningen.

Framtidens främsta livsmedel “Future 50”

Knorr har tillsammans med brittiska WWF, ledande forskare, nutritionister och jordbruksexperter, skapat the ”Future 50 foods report”, som publicerades i februari 2019. Ladda ned hela rapporten (eng).

An image of mandarins

Om vi inte ändra sättet vi äter och tillverkar livsmedel på, kommer det bli en utmaning att få maten att räcka till alla i framtiden.

Knorr Global Vice President April Redmond

Rapporten presenterar 50 olika näringsrika växtbaserade ingredienser – några välkända för de flesta, några mindre kända – men samtliga är utvalda med fokus på deras näringsvärde och relativa miljöpåverkan.

Från kaktus till kål, persiljerot och pumpablommor, en del arter har högre avkastning än liknande växterarter, vilket gör att de är attraktiva val för mindre lantbruk. Några är mer toleranta mot väderutmaningar och miljöfaktorer, vilket innebär att de kan visa sig ovärderliga att odla under osäkra klimatförhållanden.

Via produkter, produktlanseringar och utbildningsmaterial, planerar Knorr att erbjuda den här typen av livsmedel för konsumenter över hela världen. Knorr arbetar med detaljhandlare globalt, för att försäkra sig om att ett bredare utbud av växtbaserade livsmedel blir tillgängliga.

Det senaste året har Knorrs kockar experimenterat med var och en av de 50 ingredienserna, som beskrivs i rapporten, för att skapa recept som kommer lanseras både on-line och i butiker över hela världen. Målet är att den här maträtterna ska smaka gott, vara enkla att tillaga och spännande att prova.

“Om vi inte ändrar sättet vi äter och tillverkar livsemdek, kommer det bli en utmaning att få maten att räcka till alla i framtiden.” säger April Redmond, Globla VP för Knorr.

Vår ambition är att göra det enklare för människor att äta mer varierade livsmedel som är bra för oss, bra för planeten och samtidigt är god att äta.

50 framtida livsmedel

Lär dig mer om framtidens livsmedel…

Image of an algae
Image of beans in a bowl
Image of an cacti
A bowl full of cereal
Image of a fruit vegetable
An image of Leafy greens
Image of a mushroom
Nuts and seeds
Image of a root vegetable
Image of Sprouts
An image of tubers.
Tillbaka till sidans topp