Hoppa till innehåll

Marknadsföringen har ett sjunkande förtroendekapital

Publiceras:

Författare Alan Jope

Unilevers CEO Alan Jope utmanar reklambranschen att stå emot trenden ”green-washing”, som förorenar branschen, och istället använda kreativitet att driva meningsfull kommunikation och positiv förändring.

Time Square at night

Unilever har som vision att göra hållbarhet till en del av vardagen. Vi tror på att företag ska ta ställning och agera för att hjälpa till att lösa de viktiga miljö- och sociala frågor som världen står inför. Att vara ett företag som gör mer nytta för planeten och inte mindre skada. Och att vara ett företag som jämlikt och rättvist delar på våra vinster.

Vi vet mycket väl att vi kommer bli ett mer framgångsrikt företag genom att följa denna väg. Medborgare har numera som vana att argumentera och dela sin erfarenheter i alla olika sammanhang, om ett företag gör bra saker och på samma sätt straffa dem om de gör dåliga saker. De skarpaste hjärnorna kommer arbeta för företag som är med och bidrar positivt. Investerare, NGOs, media och många andra är beredda, och med rätta, att hålla företag ansvariga och de uppmärksammar att en hälsosam affärsmodell också innebär ett hälsosamt samhällsklimat.

Feature image - Alan Jope
Att använda sig av ”green-washing” eller polera ytan för ett snyggare utsida är inte bra för branschen, det förorenar våra syften. Alan Jope

Varje varumärke kommer har ett syfte

Människor förflyttar sig allt snabbare till varumärken med en vision. Det är en förändring vi tror så starkt på, att i framtiden kommer alla Unilevers varumärken ha ett tydligt syfte.

De kommer alla stå upp och vara en positiv förändring. De kommer växa genom att skapa engagemang och meningsfulla ställningstaganden i frågor som vi bryr oss om. Varumärken utan ett tydlig syfte kommer inte längre ha någon framtid hos Unilever.

Men det behöver vara äkta

Det finns många exempel på varumärken som underminerar trovärdigheten för sin marknadsföring genom att lansera kampanjer som står i strid med vad varumärket faktiskt gör.

Våra 28 varumärken med tydlig vision växer 69 % fortare än resterande del av verksamheten, de står för hela 75 % av vår omsättningstillväxt.

Vi kräver mycket från våra varumärken. De behöver kommunicera ett syfte som lyfter fram sociala- eller miljöfrågor. Vad än våra varumärken säger måste de visa handlingskraft. Och de behöver också vidta långsiktiga åtgärder med mätbara resultat, så vad de faktiskt gör blir tydligt.

Det är inte endast att sälja en omskakande historia

Att använda sig av ”green-washing” eller polera ytan för ett snyggare utsida är inte bra för branschen. Det förorenar våra syften och vi har alla sett det och vi känner igen det när det sker.

Det riskerar det enda som ger oss möjlighet att hjälpa till att ta itu med många av världens frågor och därigenom att bygga våra varumärken

Vad värre är att det hotar att förstöra branschens förtroende ytterligare. Marknadsföringen står inför ett stort förtroendeproblem.

Feature image - Walrus on ice cap
Låt oss en gång för alla göra oss av med föreställningen att skapa kreativa idéer kring syften är för märkvärdigt, seriöst och en-dimensionellt. Det handlar inte enbart och att rädda isbjörnar och smältande glaciärer. Alan Jope

Kreativitet kan frigöra förändring

Vi vädjar till branschen att inte acceptera kampanjer för varumärken som inte lever som de lär. Vi behöver hålla varandra ansvariga, om det inte finns substans bakom ett varumärkes löften, lämna det.

En historia av att producera svulstiga teman utan innehåll leder till att du inte arbetar för våra varumärken. Låt oss en gång för alla göra oss av med föreställningen att skapa kreativa idéer kring värderingar är för märkvärdigt, seriöst och en-dimensionellt. Det handlar inte enbart om att rädda isbjörnar och smältande glaciärer.

En inbjudan till reklam-byråer

Vi vill erbjuda ett nytt sätt att arbeta. Ta fram idéer som driver det beteende och kulturell förändring som krävs för att bemöta det stora utmaningarna vi har i vår tid. Att känna den mänsklighet som vi alla är här för att serva. Vem blir inte berörd av att skapa idéer som har till grund att lösa de här frågorna. Vi är fullt ut med er i denna kreativa process.

Unilever kommer inte vara en del av falska påståenden och kommer inte arbeta tillsammans med de som avger sådana. Men vi kommer att fira och belöna den kreativa kraft och de briljanta arbete som kan frigöras genom att sätta visionen för ett varumärke i centrum och se till att de faktiskt gör vad de säger att de ska göra.

Vi hoppas att ni tillsammans med erat kreativa engagemang tillsammans med oss vill vara ledande i det här äventyret. För vår verksamhet och er verksamhet, och så klart också för isbjörnarna.

Tillbaka till sidans topp