Hoppa till innehåll

Vi har löst problemet att återvinna svart plast

Publiceras:

Tills nu har det varit omöjligt att mekaniskt urskilja och sortera svarta plastförpackningar för återvinning. Men vi har utvecklat en metod att göra det och vi gör metoden och teknologin tillgänglig för alla.

Plastic scrub beads

Vi är föregångare i att leda utvecklingen för ett nytt svart pigment till våra our High Density Polyethylene (HDPE) flaskor – som vi använder bland annat till Tresemmé och Axe – och som går att upptäcka i sorteringssystemens scanner för återvinning.

De optiska sorteringsmaskinen kan per automatik inte särskilja svart plast, eftersom det styrs av infraröda ljus som absorberas av ”det kolsvarta pigment” som traditionellt används till att färga flaskor. Det gör att svart plast blir osynlig och avisas i sorteringssystemen och skickas till avfall istället för återvinning.

Den nya tekniken har en potential på att ytterligare 2,500 ton av plastflaskor nu kan sorteras i återvinningssyfte varje år bara i UK. Det kan jämföras med en vikt på 1 200 familjebilar eller 200 bussar.

Det här innebär också att vi kan ta ett steg till mot en cirkulär plastekonomi genom att vi nu kan inkludera svart plast i återvunna förpackningar.

Under 2019 kommer vi fasa in de nya upptäckbara flaskorna i UK. Tresemmé har redan börjat leverera flaskor med det nya pigmentet och Axe kommer följa efter senare i år. Båda varumärkena kommer introducera ett minimum av 30 % återvunnen plast i år.

Sebastian Munden, General Manager för Unilever UK & Ireland, säger “Unilever har satt ett mål att alla våra plastförpackningar ska vara återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara senast 2025 samt att 25 % ska innehålla återvunnen plast. I UK vill vi accelerera det åtagandet. Den senaste innovationen tar oss vidare mot målet att vara en tydlig bidragsgivare till Plastic Pact Targets. Vi vill tacka våra industripartners för att vi tillsammans har kunnat göra detta möjligt.

Plastpakten UK

Unilever är medgrundare och medlem av UK Plastics Pact som har en vision att skapa en ekonomi där plast aldrig blir avfall. Sammanslutningen sammanför samtliga parter i värdekedjan myndigheter, företag, lokala förespråkare, NGOs och konsumenter sam alla åtagit sig att nå världsledande toppresultat. Däribland att eliminera onödiga engångsförpackningar genom re-design, uppfinna nya innovativa alternativ eller modeller för återanvändning.

Featured image - The UK Plastics Pact
Den senaste innovationen tar oss vidare mot målet att vara en tydlig bidragsgivare till Plastic Pact Targets. Sebastian Munden

Öppna upp för vår teknologi och expertis

Vi har genomfört omfattande tester – i samarbete med RECOUP (ledande organisation inom plaståtervinning) och avfallshanterare som Veolia, Viridor, Suez och TOMRA – som har bevisat att det här svarta pigmentet tekniskt sett klarar att bli upptäckta i deras återvinningsanläggningar.

Kunskapen och expertisen att utveckla den här lösningen är något vi kommer göra tillgängligt för andra inom industrin, samt till andra marknader globalt. Vi är också glada att kunna dela med oss av vårat arbete och våra insikter som erfarit till andra producenter i syfte att sprida tekniken och tankesättet på bred front.

Att sluta cirkeln: vår fempunkts plastplan

Att byta till upptäckbar svart plast är en del av en serie åtgärder som är en del av Unilevers nya #GetPlasticWise kampanj, som tar ett helhetsgrepp kring att tänka nytt om plast. Fempunktsplanen syftar till att minska mängden plastavfall UK som kommer vara en del i Unilever globala åtagande.

Genom att fokusera våra insatser på fem huvudområden, arbetar vi mot en sluten cirkel där den plast vi använder blir en del av en cirkulär ekonomi utan avfall.

  1. Mindre plast
  2. Använda enbart återvinningsbara och öka andelen återvunnet material
  3. Leta efter alternativ till plast
  4. Samarbeta med partners
  5. Hjälpa konsumenter förstå hur de kan bidra till minskad plastanvändning.
Tresemme infographic image
Tillbaka till sidans topp