Hoppa till innehåll

90 år av hållbarhet – företag med en tydlig vision överlever

Publiceras:

I januari 1930 beslutade två företag att tillsammans bli Unilever. Och redan från början fanns en tydlig vision om att våra varumärken syftade till att förändra livet till det bättre. Vi firar 90 år av genuint hållbarhetsarbete och vi blickar framåt mot den förändring vi fortfarande vill uppnå.

Unilever brand Lifebuoy come to the public’s aid during the Blitz in World War II.

Kan företag verkligen skapa förändring till det bättre?

Har varumärken kraften att påverka människors liv positivt?

Vi är övertygade att svaret på frågorna är JA – och i samband med att Unilever firar 90 år, tror vi att vår historiska framgång kommer visa att vi lagt grunden för att skapa en bättre värld.

En ljusare morgondag, byggd på bättre affärer

Idag, 2020, drivs Unilever av ambitionen att bli världens mest hållbara företag.

I 190 länder över världen stödjer våra varumärken och verksamheter de övergripande målen för Unilever Sustainable Living Plan; att hjälpa fler än en miljard människor att förbättra hälsa och välbefinnande, halvera våra produkters miljöpåverkan samt stärka livssituationen för miljoner människor i vår leverantörskedja.

De målen är en utmaning och vi behöver en inre drivkraft att nå dem.

Men att vara driven av syften är inte något nytt för oss, det fanns med redan från början 1930.

Feature image - William Hesketh Lever, co-founder, 1900
Den ärligaste och starkaste formen av upplysande egenintresse kräver att vi med högsta fokus uppmärksammar omgivningens välbefinnande, som är detsamma som vårt eget välbefinnande och vårt gemensamma välstånd. William Hesketh Lever, co-founder, 1900

Grundad med en social vision. Driven av hållbara syften.

När den brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers och det holländska företaget Margarine Unie beslutade att slå samman de båda verksamheterna till att bli Unilever. Båda företagen medförde en stark känsla för socialt ansvarstagande.

Lever Brothers, beundrad för att ha förbättrat bostäder, utbildning och arbetsförhållanden för anställda, skapade Sunlight Tvål med det tydliga syftet ’att göra renlighet till en del av vardagen’.

Maragrine Unie, såg även till att ge anställa tillgång till hälsovård, utvecklade varumärken som erbjöd en varierad kost istället för det torkade bröd som var vanligt på den tiden.

Vi anser att det är den typen av värdegrund som bidragit till vår framgång sedan 1930 www.unilever.com/news/news-and-features/Feature-article/2020/90-years-of-doing-good-why-companies-with-purpose-last.html - och som fortsätter att inspirera oss de kommande nästa 90 åren.

Feature image - Alan Jope, Unilever CEO, 2019
Varumärken utan ett tydligt syfte har inte någon framtid hos Unilever. Alan Jope, Unilever CEO, 2019

En konstant ambition i en föränderlig tid

Att skapa kvalitativa, prisvärda produkter för vanliga löntagare. Utveckla hälsa, hygien, en bra kost och utveckla arbetsvillkoren. Ambitionerna som har motiverat våra grundare sedan starten och som fortfarande genomsyrar det sätt som våra varumärken arbetar för att skapa en positiv skillnad.

Naturligtvis, tiderna har förändrats sedan 1930 och det är fortfarande en enormt arbete vi behöver göra för att hållbarhet ska bli en del av vardagen.

Men vi tror att våra grundare både skulle känna igen och applådera våra ambitioner också idag. Vi är övertygade om att de vill fira framgången med oss och våra varumärken.

De visste, liksom vi, vet att företag med en tydlig vision överlever.

Så vi firar vår födelsedag med några favorit-berättelser från våra 90 år.

Vi börjar med våra medarbetare som är hjärtat av framgången. Lyssna till några av dem i vår födelsedagsfilm - däribland Emma Jones som började på Unilever 1934, Keerthana Kasi började 1996 och Samantha Thian började 2018.

Här följer några berättelser från några av våra mest välkända varumärken, som visade att våra grundare hade rätt. Företag som gör bra, utvecklas väl.

Tillbaka till sidans topp