Hoppa till innehåll

Magnum lanserar förpackning i återvunnen plast

Publiceras:

Magnum blev det första glassvarumärket som använde återvunnen plast i förpackningen (PCR). I år rullar vi ut över sju miljoner förpackningar över hela Europa.

Magnum launches new tubs made from recycled plastic

Förra året var Magnum det första glassvarumärket som banade väg för en ny återvinningsteknik och först med att använda återvunnen plast inom glassbranschen.

Magnums nya pints och lock är helt återvinningsbara och gjorda av återvunnen polypropenplast (rPP), designad för att minska påverkan som plasten har på miljön.

Den avancerade återvinningsteknologin som gör detta möjligt förvandlar tidigare icke återvinningsbart plastavfall till en värdefull resurs. RPP-avfallet kan bearbetas oändligt, eftersom återvinningsmetoden innebär ett slutet system och bevarar materialets kvalitet, vilket minskar behovet av ny plast.

Inledningsvis lanserades 600 000 av de nya förpackningarna i Belgien, Nederländerna och Spanien 2019. I år kommer fler än sju miljoner att introduceras i andra europeiska länder. Och från och med 2021 kommer de nya förpackningarna att rullas ut globalt.

I slutet av 2020 kommer alla Magnum Pints i Europa att produceras med rPP, vilket innebär över 160 000 kg återvunnen plast. Vårt mål är att alla Magnum-badkar 2025 ska tillverkas av återvunnen plast. Lanseringen i samtliga europeiska länder är ytterligare ett spännande steg mot en mer hållbar framtid.

Julien Barraux, Global VP för Magnum, säger: ”Vi är stolta över att vara ett av världens första glassvarumärken som banat väg för denna banbrytande teknik. Genom detta nya tillvägagångssätt hoppas vi kunna leda livsmedels- och glassbranschen mot en mer hållbar framtid, vilket banar väg för en cirkulär ekonomi.

Dessa dagar förväntar sig konsumenterna - med rätta - att alla förpackningar ska vara hållbara. Genom att behålla vårt plastmaterial i ett cirkulärt system bidrar vi till en friskare planet och förhindrar plastföroreningar.

Med mer inhemsk konsumtion på grund av Covid-19 blir införandet av dessa pints och deras minskade påverkan på miljön ännu mer relevant när världen förbereder sig för en ny framtid. ”

Processen vi hjälpte till att utveckla

Även om det har funnits rPP-alternativ för skönhets- och hygienprodukter under en tid, fanns det tidigare inga lösningar godkända för användning till livsmedelsförpackningar. Så vi samarbetade med SABIC - en global ledare inom diversifierade kemikalier - för att utveckla en.

RPP som används i Magnum erhålls inte genom traditionell mekanisk återvinning, eftersom detta inte är lämpligt för livsmedelsförpackningar. Vi använder en innovativ återvinningsprocess som förvandlar plastavfallet till ett harts med samma egenskaper som jungfruharts.

Den här nya tekniken gör att vi kan återvinna blandat plastavfall av låg kvalitet som annars sannolikt skulle vara avsett för förbränning eller deponi. Det är för närvarande inte möjligt att producera rPP med livsmedelskvalitet med någon annan form av återvinningssystem.

Omställningen är en del av Unilevers bredare globala förpackningsåtagande att halvera företagets användning av plast genom att minska den absoluta användningen av plastförpackningar med mer än 100 000 ton och påskynda användningen av återvunnen plast till 2025.

Plast har sin plats, men inte i miljön

I den takt som vi för närvarande använder världens resurser innebär att de snart kommer att ta slut. Vi behöver inte bara bygga in återvinning i vår vardagliga rutin utan också fokusera på ny teknik för att minska användningen av plast snarast.

Den cirkulära ekonomin syftar till att ändra hur vi tillverkar, använder och slutligen kasserar material. Det säkerställer att världen kan fortsätta att tillgodose behoven för en växande befolkning och samtidigt minska våra nuvarande nivåer av föroreningar.

Plast är ett värdefullt material. Det är avgörande för en säker och effektiv distribution av produkter och har ett lägre koldioxidavtryck än många alternativa material. Så det har sin plats. Den platsen är inne i den cirkulära ekonomin - där den återanvänds, återvinns eller komposteras. Och där den hålls i ett kretslopp, för att förhindra att den någonsin hittar sin väg in i miljön.

Tillbaka till sidans topp