Hoppa till innehåll

Minskad spridning av Covid-19 genom handtvätt

Publiceras:

Vi har fått lära oss att om vi tvättar händerna så hjälper vi till att minska riskerna att bli smittade med coronavirus. Men på vilket sätt och varför är det så effektivt?

Handwashing with soap

Hur sprids bakterier?

Bakterier är en generell term vi använder till vardags för att beskriva skadliga processer som gör oss sjuka. Bakterier finns i luften, i våra kroppar, i livsmedel, växter, djur, olika ytor och material som vi kommer i kontakt med.

När vi kommer i kontakt med ytor som dörrhandtag eller ledstänger, får vi bakterier på våra händer. Om vi sedan rör vid vårt ansikte, vilket vi ofta gör, så för vi vidare bakterier via våra händer till munnen, näsan och ögonen. Via de här ingångarna lyckas bakterier smita in i människokroppen.

Tvål bemästrar bakterier

Sayandip Mukherjee, Virolog och Senior Research Scientist vid Unilever R & D Bangalore, förklarar: ”En del bakterier har ett yttre skyddande hölje som består av två lager fettmolekyler. Tvål kan hjälpa till att bryta upp det skyddande höljet, kapsla in och ta bort de bakterier tillsammans med andra orenheter och fettlager som vi har på våra händer. För att tvål ska lyckas göra allt detta behöver vi tvätta våra händer i minst 20 sekunder.”

Studier från WHO har visat att om vi tvättar våra händer på ett korrekt sätt med tvål och vatten kan vi minska magsjukdomar med 50 % och luftvägsinfektioner – som förkylning och influensa – med en tredjedel.

Tvål och vatten framför enbart vatten

Att tvätta händerna med vatten är ett bra sätt att avlägsna smuts och är bättre än att inte tvätta dem alls. Men de ytaktiva medel (tensider) som finns i tvål hjälper till att kapsla in och avlägsna bakterier på ett mer effektivt sätt än att tvätta händerna med bara vatten.

Tensider är den rengörande ingrediensen som ger lödder och bryter ned olja, fett och jordpartiklar så de kan avlägsnas från huden.

Fast tvål, dusch-gel, schampo och flytande rengöring kan vara lika effektiva att avlägsna smuts och bakterier och för att hålla händerna rena.

Feature image - Sayandip Mukherjee, Virologist
Kom ihåg att alla tvålar, fast eller flytande, om den används rätt hjälper dig att hålla dina händer rena. Sayandip Mukherjee, Virologist

Hur du tvättar händerna är avgörande

Hur länge du tvättar händerna och den tekniken du använder har betydelse. Så att regelbundet följa de tvättråd enligt de riktlinjer som lokala myndigheter anger är avgörande.

Se till att du väljer rätt handsprit

Att tvätta händerna med tvål och vatten är utmärkt för renare händer i syfte att avlägsna smuts och bakterier. Men om tvål och vatten inte finns att tillgå, så rekommendera hälsomyndigheter att handsprit används istället. Men det är viktigt att det är handsprit som innehåller mer än 60 % alkohol, handsprit är inte alltid detsamma.

Vad mer kan du göra för att skydda dig mot Covid-19?

Forskar runt om i världen arbetar med att försöka finna ett vaccin mot coronavirus (som Covid-19). Men ännu finns det inte något verksamt vaccin, så under tiden är det effektivaste sättet att skydda sig är att undvika exponering.

Baserat på vad vi vet om virus i luftvägarna, har Världshälsoorganisationen satt upp riktlinjer för hur du undviker smitta i vardagen. De är:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten, eller alkoholbaserad handsprit (60 %)
  • Täck mun och näsa när du hostar eller nyser, med hjälp av en näsduk eller i armvecket
  • Undvik nära kontakt med personer som har förkylning- eller influensa symptom.
Tillbaka till sidans topp