Hoppa till innehåll

27 varumärken upp till kamp för att skydda Europas förbud mot djurtester

Publiceras:

Unilevers PETA-godkända varumärken ansluter sig med Dove, The Body Shop och partners för att värna om förbudet mot djurtester för kosmetika i EU.

A purple background with a line-drawn rabbit and mouse in white.

Förra veckan anslöt sig Dove, vårt största skönhetsvarumärke, till The Body Shop tillsammans med fler än 100 djurskyddsorganisationer för att ta ställning mot den politik som sätter EU:s mångåriga förbud av djurtester för kosmetikaprodukter i fara. Nu har även Unilevers 27 andra PETA-godkända märken anslutit sig till kampen.

Alla våra PETA-godkända varumärken, inklusive TRESemmé, Simple, Love Beauty och Planet, Sunsilk med flera, uppmanar konsumenterna att vidta åtgärder och Europeiska kommissionen att upprätthålla förbudet

Hur EU-medborgare kan värna förbudet

Trots att EU:s förbud mot djurtester för kosmetika ligger till grund för liknande förbud i många andra länder, ansöker nu European Chemicals Agency (ECHA) om att få utföra nya djurtester på ingredienser i konsumentprodukter som har använts och hanterats säkert i branschen i många år.

Våra PETA-godkända varumärken tillsammans med Dove, The Body Shop och partners inklusive People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Cruelty Free Europe, Humane Society International, Eurogroup for Animals och European Coalition to End Animal Experiment bjuder in konsumenterna att agera. Tillsammans har de lanserat ett europeiskt medborgarinitiativ (ECI) som uppmanar EU:s lagstiftare att skydda förbudet och upprätta en plan för att fasa ut djurtester i EU helt och hållet.

ECI är öppet för alla EU-medborgare och är en formell möjlighet för konsumenter att hjälpa till att utforma lagar i EU. Målet är att nå 1 miljoner namnunderskrifter snabbare än någonsin.

1 miljon underskrifter kommer att skicka ett tydligt budskap till Europa om att Echas krav på nya test bryter mot EU-kommissionens egen politik om djurtester som en sista utväg, och strider mot EU-medborgarnas vilja.

Bara under den senaste veckan har ECI fått 83,000 underskrifter och det antalet växer dag för dag. Rulla längst ner på denna sida för en länk till ECI om du är EU-medborgare för att skriva under initiativet.

Använd vetenskap, inte djur

Våra forskare har använt banbrytande, djurfria metoder för att utvärdera produktsäkerhet i över 40 år. Vi arbetar med över 70 ledande vetenskapsteam världen över för att påskynda utvecklingen, användningen och godkännandet av alternativ till djurtester. Vi samarbetar med kollegor, icke-statliga organisationer och regeringar för att dela med oss av vår säkerhetsforskning och hur vi tillämpar den för att säkerställa att våra produkter är säkra. Som ett resultat är Unilever ett av bara fem PETA-listade företag som "arbetar för lagändringar".

”Det finns ingen anledning att testa kosmetikaprodukter eller ingredienserna i dem på djur. ECHA:s förslag utgör ett stort hot mot de framsteg vår industri har gjort för att stoppa djurtester för säkerhetstester av kosmetika och andra konsumentprodukter, säger Julia Fentem, chef för Unilevers säkerhets- och miljöförsäkringscenter.

Hon tillägger: "Om dessa förslag går igenom kan hundratusentals djur utsättas för onödiga tester, när innovativa och djurfria vetenskapliga metoder erbjuder pålitliga alternativ till djurförsök. Vi säger, använd vetenskap, inte djur.

Denna förändring har potential att påverka alla icke-animaliska varumärken i branschen, inklusive de djurfria och vegankrav som krävs av konsumenterna. Hela tre fjärdedelar av röstberättigade medborgare i EU:s medlemsstater är överens om att djurtester för kosmetiska produkter och dess ingredienser är oacceptabelt under alla omständigheter*.

Handling utifrån våra positiva skönhetsåtaganden

Tidigare i år lanserade vi Unilever’s Positive Beauty vision, med åtagandet att agera mer positivt, inte bara mindre negativt, för människor och vår planet. Som en del av våra åtaganden har vi intensifierat våra ansträngningar och partnerskap för krav på ett globalt förbud mot djurtester för kosmetika år 2023 - krav som först ställdes av Europaparlamentet 2018.

"Unilevers banbrytande arbete med djurfria metoder har varit avgörande för de framsteg som gjorts mot ett globalt förbud mot djurtester för kosmetika", säger PETA:s talesperson Mimi Bekhechi.

”Det är bara med kollektiva åtgärder från företag, konsumenter, icke-statliga organisationer och regeringar som vi kan driva igenom de förändringar som de flesta medborgare vill se. Det är tråkigt att vi återigen måste ta upp en kamp som Europas medborgare trodde att de redan hade vunnit. Men med ett framgångsrikt, europeiskt medborgarinitiativ kan vi få beslutsfattare att lyssna, skydda de banbrytande förbuden och säkra samordnade åtgärder för att få ett slut på djurplågeri i EU:s laboratorier en gång för alla. ”

*En undersökning av Savanta ComRes ,på uppdrag av Cruelty Free Europe, visar att tre fjärdedelar av de röstberättigade i EU:s medlemsstater är överens om att djurtester på kosmetiska produkter och deras ingredienser är oacceptabelt under alla omständigheter.

Clouds and blue sky

EU-medborgare: upp till kamp

Skriv under European Citizens’ Initiative och be europakommissionen att värna förbudet mot djurtester för kosmetika.

Skriv under och hjälp till att skydda förbudet mot djurtester för kosmetika

Tillbaka till sidans topp