Hoppa till innehåll

Hur du kan förhindra djurtester för kosmetika i Europa

Publiceras:

Europas förbud mot djurtester för kosmetika-produkter är i fara. Därför ansluter sig Dove och The Body Shop till världens ledande djurskyddsgrupper för att värna förbudet. Om du är EU-medborgare kan du hjälpa till.

A purple background with a line-drawn rabbit and mouse in white.

Unilever tror att på att använda vetenskap, inte djur, för att bedöma produkter och ingrediensers säkerhet, och vi samarbetar med partners över hela världen för att få ett slut på djurtester för kosmetika. Idag är vi stolta över att kunna meddela att Dove, vårt främsta varumärke inom skönhetsprodukter, tillsammans med The Body Shop och ledande djurskyddsgrupper verkar för att stoppa nya förslag som kan signalera slutet på ej djurtestad kosmetika i Europa.

Dove, The Body Shop, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), Cruelty Free Europe, Humane Society International (HSI), Eurogroup for Animals och European Coalition to End Animal Experiment (ECEAE) ber därför EU -medborgare att uppmana Europeiska kommissionen att upprätthålla sitt mångåriga förbud mot djurförsök för kosmetika. Förbudet hotas på grund av en begäran från European Chemicals Agency (ECHA) att tillåta djurtester på cirka 150 ingredienser i en mängd olika konsumentprodukter som redan har tillverkats säkert i många år.

Dove och The Body Shop stöder djurskyddsgrupperna i lanseringen av ett europeiskt medborgarinitiativ (ECI) - en mekanism för EU-medborgare att uppmana Europeiska kommissionen att föreslå nya lagar.

Det behövs underskrifter från 1 miljon EU-medborgare för att få Europeiska kommissionen att vidta åtgärder att inte häva förbudet. Så om du är EU-medborgare, följ länken längst ner på denna sida för att visa ditt stöd.

Använd vetenskap, inte djur

Djurtester för kosmetika har varit förbjudet i Europa sedan 2004, efter tiotals år av kampanjer från konsumenter, företag och djurskyddsorganisationer. År 2009 förbjöds djurförsök för kosmetiska ingredienser i EU. Och 2013 förbjöd EU även försäljning av kosmetika som testats på djur.

Hittills har EU:s tillvägagångssätt betraktats som en ledstjärna för en progressiv politik som svar på konsumenternas krav och politiska påtryckningar, vilket har lett till en liknande lagstiftning i många länder. Men de senaste djurförsökskraven från ECHA hotar förbudet, liksom de framsteg som världen har gjort för ett globalt förbud mot djurförsök för kosmetika. Tusentals djur kan utsättas för grymma och onödiga tester.

Trots att modern forskning och teknik har frambringat tillförlitliga alternativ till djurtester. Forskare har utvecklat och använt djurfria metoder i flera decennier. Läs mer om vårt arbete inom detta område och om ECHA´s förslag i denna intervju med Julia Fentem, chef för Unilevers Safety and Environmental Assurance Centre och passionerad förespråkare för användandet av ledande, djurfria säkerhetsmetoder för att skydda såväl människor och vår planet.

En miljon röster för förändring

Vi ansluter oss till Dove och deras allierade. Det är dags att skydda förbudet och därmed rädda otaliga djur. Så här kan du hjälpa till.

Dove, The Body Shop och över 100 djurskyddsorganisationer siktar på att nå 1 miljon underskrifter på kortare tid än något ECI tidigare gjort, ett tydligt budskap om att konsumenter i hela Europa inte kommer att acceptera brutna löften eller regler som innebär att djur lider och dör för kosmetika.

ECI uppmanar Europeiska kommissionen att skydda nuvarande bestämmelser om djurtester för kosmetika och förbinder sig att fastställa en åtgärdsplan för ett slut på djurtester i EU.

”Ingen plats för djurtester i skönhetsprodukter”

Enligt undersökningar är ¹ tre fjärdedelar av vuxna i EU:s medlemsstater överens om att djurtester för kosmetiska produkter och deras ingredienser är oacceptabla under alla omständigheter. 70 % stödjer ett slut på samtliga djurtester.

”Dove står förenade mot djurplågeri. Vi är övertygade om att det inte finns någon plats för djurtester för skönhetsprodukter eller deras ingredienser och har varit föregångare för säkra och humana alternativ för att bedöma säkerheten för produkter och ingredienser i många år”, säger Firdaous El Honsali, Senior Director för Global Communications and Sustainability på Dove.

”Detta engagemang ligger till grund för våra åtgärder att skydda förbudet mot djurtester inom EU. Tillsammans med våra partners uppmuntrar vi både våra kollegor inom skönhetsindustrin och allmänheten att göra sina röster hörda i kampen för att avsluta djurtester i EU en gång för alla genom att underteckna detta europeiska medborgarinitiativ.”

Christopher Davis, Global CSR och Activism Director, The Body Shop International, tillägger: ”Vårt arbete med våra kampanjpartners Cruelty Free International ledde till det ursprungliga EU-förbudet 2013. I dag uppmanar vi EU med världens största kosmetikamarknad att hålla sitt banbrytande löfte. Vi är stolta över vårt samarbete med Dove och alla som arbetar för ett globalt slut på djurförsök för kosmetika, till stöd för detta europeiska medborgarinitiativ.”

1https://comresglobal.com/polls/cruelty-free-europe-animal-testing-in-the-eu/ En europeisk undersökning för att mäta allmänhetens uppfattningar om djurförsök i EU.

Clouds and blue sky

EU-medborgare: agera

Skriv under det europeiska medborgarinitiativet och uppmana Europeiska kommissionen att upprätthålla förbudet mot djurförsök för kosmetika.

Lägg till ditt namn och skydda grymhetsfri kosmetika här

Tillbaka till sidans topp