Hoppa till innehåll

Stödjer biotekniska alternativ till palmolja och fossila bränslen

Publiceras:

Vi investerar i hållbara, teknik-drivna ingredienser för att generera framtida tillväxt.

Ett biotekniskt alternativ

Unilever investerar tillsammans med San Diego-baserade bioteknikspecialisterna Geno (öppnas i nytt fönster) 120 miljoner dollar (114 miljoner euro) i ett nytt företag för att kommersialisera växtbaserade alternativ till råvaror som palmolja och fossila bränslen, vilka används i tillverkningen för hemrengöringsmedel, skönhet och personlig hygienprodukter.

Satsningen har enorm potential att hjälpa till att driva tillväxt och stärka leveranskedjor genom att skapa kostnadseffektiva alternativ och samtidigt minska beroendet av ett fåtal råvaror, men som kan ha höga nivåer av volatilitet. Geno har redan börjat öka takten i processen för sin specialiserade teknik för att producera den unika ingrediensen.

Effektiv, hållbar och tålig

Så hur fungerar det? Med hjälp av banbrytande bioteknik har Geno utvecklat en jäsningsprocess som använder socker för att omvandla mikroorganismer till en ingrediens som behövs för att tillverka viktiga rengöringsmedel, så kallade ytaktiva ämnen. De fyller en viktig funktion i alla rengöringsprodukter – inom hemstädning-, personlighygien- och skönhetsindustrin – eftersom de de hjälper till att skumma, löddra och ta bort smuts.

Visste du?

Vi har åtagit oss att säkerställa en avskogningsfri leveranskedja för palmolja till 2023.

Samtidigt som ytaktiva ämnen erbjuder otroligt effektiva rengöringsegenskaper, är ingredienserna huvudsakligen gjorda av fossila bränslen eller palmolja, men det finns få tillräckligt kraftfulla alternativ som kan tillverkas i stor volym. Det är därför det här initiativet kan bli avgörande för marknaden för hemrengöring, personlig hygien och skönhetsprodukter som omsätter ca 625 miljarder dollar (594 miljarder euro). Vad som är ännu bättre, initiala uppskattningar har visat att det kan minska koldioxidavtrycket för palmingredienser med upp till 50 %.

Som en av världens största tvål- och tvättmedelstillverkare är vi glada över att vara en del av denna innovation i ett tidigt skede, vilket hittills också markerar vårt största samarbete inom biotekniska alternativ till palmolja. Flera strategiska investerare förväntas ansluta sig med tiden.

Äktenskap mellan vetenskap och natur

Även om palmolja kommer att förbli en viktig råvara för Unilever, kan alternativa ingredienser spela en växande roll för att diversifiera leveranskedjorna och för att erbjuda större valmöjligheter för hållbarhet, kostnadseffektivitet och transparens.

Den nya satsningen hamnar precis i skärningspunkten mellan vetenskap och hållbarhet.

Richard Slater, Unilever Chief R&D Officer

"Bioteknik har potential att revolutionera inköpen av våra rengöringsingredienser och säkerställa att Unilever är en framtidsanpassad verksamhet - för konsumenter, aktieägare och den planet vi alla delar", förklarar Unilevers Chief Research & Development Officer Richard Slater.

"Den nya satsningen hamnar precis i skärningspunkten mellan vetenskap och hållbarhet, vilket innebär att vi kan fortsätta att växa vår verksamhet utan att förlita oss på palmolja eller fossila bränslen, samtidigt som vi gör våra leveranskedjor mer motståndskraftiga genom att ha tillgång till alternativa ingredienser.

Att anskaffa ett brett utbud av råvaror för att driva våra produkters innehåll är nyckeln till dagens och framtida tillväxt.

Peter ter Kulve, President, Unilever Home Care

"Vi kommer att förena vetenskap och natur för att se till att det inte finns någon avvägning för våra konsumenter mellan effektiviteten och hållbarheten i de produkter de väljer. Vi bygger denna innovativa satsning för att i stor omfattning driva verklig förändring i vår bransch, och hjälpa till att återuppfinna kemin i hem- och personlig- hygienprodukter för 2000-talet”, tillägger han.

"De bästa försörjningskedjorna balanserar motståndskraft och kostnadseffektivitet", instämmer Peter ter Kulve, VD för Unilevers division för Homecare.

"Ett företag som vårt är starkt beroende av ett fåtal råvaror, såsom olja, och därför är nyckeln till att stödja nuvarande och framtida tillväxt att anskaffa en mängd olika råvaror för att förändra vår produkters innehåll. Bioteknikens kraft i detta är något vi är särskilt glada över. Tillsammans med Geno ser vi fram emot nästa generation av ingredienser som inte ökar användningen av fossila bränslen eller ytterligare belastar markanvändningen.”

Agera på klimatkrisen

Att skapa nya biobaserade material kommer att hjälpa både oss och planeten positivt i framtiden för personliga hygienprodukter

Fabian Garcia, VD, Unilever Personal Care

"Vi har utvecklat teknik som svar på vår planets akuta klimatkris och har bevisat att bioteknik kan ersätta traditionella metoder för att producera ingredienser med biobaserade källor, som ger både hög prestanda och hållbarhet", säger Christophe Schilling, VD för Geno.

"Att skapa nya biobaserade material kommer att hjälpa både oss och planeten positivt i framtiden för personlig hygienprodukter", tillägger Fabian Garcia, VD för Unilever Personal Care.

"Att samarbeta med vetenskapliga partners är väsentligt för att påskynda våra framsteg, för att marknadsföra banbrytande, kostnadseffektiva och hållbara lösningar som våra företag och konsumenter kommer att dra nytta av."

Tillbaka till sidans topp