Hoppa till innehåll

Framtidens FoU: Hur Unilever omvandlar sin innovation med Microsoft

Publiceras:

På Unilever förnyar vi grunderna för forskning och utveckling (FoU). Ta reda på hur vår expertis inom kemi och konsumentprodukter, tillsammans med Microsofts banbrytande AI och kvantberäkningar, hjälper till att påskynda vår innovation.

En Unilever-forskare arbetar i sitt labb med hjälp av en robotarm.
Alberto Prado, Global Head of R&D Digital & Partnerships.
Alberto Prado, Global Head of R&D Digital & Partnerships.

Unilever använder Microsofts Azure Quantum Elements, ett datorsystem som är skapat för att påskynda vetenskapliga upptäckter och driva innovation. Vi har identifierat flera nyckelområden för samarbete som har potential att revolutionera vårt sätt att arbeta – från att utforska kvantberäkning till omfattande språkmodeller. Vi talade med Alberto Prado, Unilevers globala chef för R&D Digital & Partnerships, för att få veta mer.

Hur samarbetar vi med Microsoft?

Vårt virtuella globala laboratorium, Datalab, är den viktigaste ingången till vårt digitala FoU-arbete. Där samlas all vår data och vår förstklassiga vetenskapliga och tekniska expertis i ett enda digitalt utrymme. Systemet ger våra experter möjlighet att använda modeller, simuleringar och avancerad analys för att göra forskningen snabbare och mer effektiv. Med Azure Quantum Elements, tillsammans med Datalab, får vi åtkomst till resultaten av hundratusentals nya simuleringar i vår framtida modellering.

Nyligen har vi undersökt hur vi kan använda generativ AI i våra funktioner kring Datalab. Vi har också börjat experimentera med kvantberäkningar. Det är verkligen en gamechanger när det gäller hastighet och den mängd data som kan bearbetas.

Azure Quantum Elements påskyndar vetenskapliga upptäckter genom att kombinera framsteg inom högpresterande databehandling, AI och, i framtiden, kvantdatorteknik. Detta ger forskare möjlighet att på ett effektivt sätt analysera ett stort antal molekyler och identifiera lovande kemiska kombinationer. Vårt arbete med Unilever kombinerar vår databehandling med Unilevers storskalighet och FoU-expertis för att skapa riktigt spännande möjligheter.

Zulfi Alam, Corporate Vice President, Azure Quantum på Microsoft
Inom vilka områden ger Azure Quantum Elements de största fördelarna för vår verksamhet?

Med Azure Quantum Elements kan vi göra saker snabbare och bättre. Genom att använda simulering för att förutsäga vad som kan hända baserat på molekylernas kemi kan vi nu testa dem utan att någon faktiskt behöver tillverka dem. Detta genererar nya insikter, nytt innovativt tänkande och nya teknologiska möjligheter.

Vi testar också nya material. Genom att titta på en viss molekyl kan vi avgöra om den har en specifik egenskap eller inte. Om en molekyl till exempel inte är vattenlöslig kan vi inte använda den i schampon eller tvättmedel.

Azure Quantum Elements hjälper också våra formuleringsexperter att skapa idealiska ingrediensproportioner för våra produkter, snabbare än vad som tidigare ansetts vara möjligt. Formuleringar är ett komplext forskningsområde eftersom det involverar många olika delar som interagerar, vilket kan bli mycket dyrt att testa.

Hur tänker vi bygga vidare på detta?

Vi befinner oss på en transformativ resa med Microsoft. Genom att använda unika funktioner som uppkommit genom vårt samarbete har vi potentialen att minska tidsåtgången för våra forskningsresultat från år till månader, eller till och med veckor. Tillsammans med vår enorma mängd av egenutvecklade data och en sekellång vetenskaplig expertis inom personvård och hushållsprodukter innebär detta tekniska framsteg att våra forskare kommer att kunna leda utvecklingen av nästa generations konsumentvaror.

Tillbaka till sidans topp