Hoppa till innehåll

Solsken driver glassförsäljningen och utvecklar affären

Publiceras:

Solen driver inte bara vår glassförsäljning; den bidrar också till att driva vår verksamhet på ett hållbart sätt. Vi berättar hur solenergilösningar integrerade i våra lager, fordons-flottor och kiosker gör energibesparingar, minskar utsläppen och bidrar till våra gemensamma klimatmål.

Solsken driver glass

När det gäller energianvändning är glassens kylkedja ett hett ämne. Det krävs mycket kraft för att tillverka, distribuera och hålla våra varumärken lagrade i kylda skåp – faktorer som bidragit med att, upp till 20 % av Unilevers utsläpp av växthusgaser kommer från glass.

Fram till nu.

Läs hur våra glass-team hjälper oss att minska våra utsläpp och samtidigt göra ekonomiska besparingar genom att utnyttja solens kraft.

Använder solenergi för att driva våra lager

I Turkiet uppmäts i genomsnitt 6,37 soltimmar per dag och vår glassanläggning i Izmir utnyttjar den energin och använder den på ett smart sätt. I vårt temperaturkontrollerade lager, där våra glassar vägs, sorteras och packas, förbrukas 2 miljoner kWh el/år.

Nu, tack vare ett solkraftverk på plats, tillhandahålls 42 % (980 000 kWh/år) av den energin med hjälp av solens kraft. Och det är inte den enda fördelen. Denna förnybara källa sparar också 190 000 €/år i energikostnader.

Mindre utsläpp med elektriska kylfordon

Över Brasilien, Turkiet och Mexiko distribueras våra varumärken med hjälp av elektriska skåpbilar som är speciellt utformade för leveranser av glass i städer. Piloter pågår nu också i hela USA, Kina, Thailand, Chile och Uruguay.

De flesta skåpbilar tillhandahåller grön transport (end to end), laddad el som genereras från solpaneler på våra lager, vilket också minskar fordons-flottans CO₂-utsläpp.

Storskaliga, elektriska och helt utsläppsfria kylbilar testas också. I Benelux utgör de 60 % av vår fordonsflotta med potential att spara upp till 25 ton CO₂ per lastbil och år.

Innovativa pristavlor för att bekämpa strömavbrott

Unilever äger, lånar kostnadsfritt ut och underhåller 3 miljoner glassfrysar globalt. Dessa skåp måste hållas konstant svala, med temperaturer så låga som -18°C.

I länder med dagliga strömavbrott är risken stor för lagerförstöring. Återigen ger solens kraft en innovativ energilösning.

Som en del av arbetet för bredare hållbara initiativ, som bland annat inkluderar energieffektiva skåp, solglassvagnar och solenergigårdar, har glass-teamet utvecklat pristavlor med dubbla användningsområden.

Förutom att göra reklam för glass utanför butiker är pristavlorna också solcellslagringsenheter. Var och en är utrustad med dubbla solpaneler, ett internt batteri och en automatisk switch. Om återförsäljarens ström stängs av slås dess batteri på automatiskt.

Prototyperna har testats i Pakistan, och kan driva en glassfrys i cirka sex timmar per laddningstillfälle. Butiksinnehavaren får tillgång till en hållbar källa till ren energi och försäkran om att lager och försäljning inte kommer att smälta bort.

Framtidens detaljhandel som drivs av förnybar energi

I Turkiet har glass-teamen designat, byggt och framgångsrikt öppnat fem detaljhandelsenheter helt som drivs av solen. Varje kiosk, känd som en Happiness Station, driver två frysar och två dryckesskåp med stöd av sex solpaneler, en växelriktare och ett urval av litiumbatterier.

De här enheterna genererar i genomsnitt 20 000 kW energi per enhet/år och ger återförsäljarna en årlig besparing på upp till 16 % på energikostnaderna.

Den här självförsörjningen med energi innebär också att platser som inte har tillgång till elektricitet, såsom nationalparker, nu kan ha en kiosk. De har varit så framgångsrika med återförsäljare och konsumenter att ytterligare fem enheter är planerade för i år.

Skapar energi och försäljning medan solen skiner

Glasskonsumtionen är som högst när solen skiner. Genom att skapa och använda solenergi i våra lagringsanläggningar, transporter och butiksutrymmen strävar vi efter att närma oss synkronisering mellan efterfrågan och användning för att bli självförsörjande av utsläppsfri energi.

Tillbaka till sidans topp