Svettigt vetande

Alla svettas, men vid sidan om saker som träningspass och snabba rusningar till bussen så kan det vara svårt att veta om varför vi gör det. Här kommer några mindre kända fakta om svett och vad du kan göra åt det.

Q. Varför svettas vi?

People-skipping-in-gym-class

A. Svett är kroppens inbyggda kylsystem. För att behålla din inre temperatur av 37° C, drar svettkörtlarna vätska ur kroppen som sedan förflyttas till huden för att kyla ner den. Förutom varmt väder och motion kan kryddstark mat och känslor som rädsla och skam också producera svett. Genom att stimulera produktionen av adrenalin måste ditt hjärta och andra organ intensifiera sin verksamhet, vilket stimulerar värme och gör att du svettas.

Q. Hur mycket svett producerar vi?

A. I extrem värme, svettas en genomsnittlig person ca 3 liter i timmen. Men en person som acklimatiserat sig till extrem värme kan svettas upp till 8,5 liter i timmen! Att dricka vätskor kommer i slutändan att kyla dig bättre och förhindra uttorkning.

Q. Vad består svett av?

A. Svett består av vatten, salt, kalium och slaggprodukter. Med kraftiga svettningar kan salter som vanligen återabsorberas och återvinns i blodet tränga ut genom svettkörtlarna och ut genom huden.

Q. Vad är det som gör att svett luktar?

A. Din kropp har två olika typer av svettkörtlar: merokrina och apokrina. Vid tre års ålder har du utvecklat 2-5 Mkr merokrina körtlar i hela kroppen, men bara 25.000 av dessa körtlar (mindre än 0,5%) återfinns under armarna. Dessa körtlar utsöndrar en vattnig svett direkt på huden, framför allt som svar på värme och känslor.

De apokrina körtlarna, som ligger under armarna och i genitala områden, blir vanligen inte aktiva förrän vid puberteten. De reagerar på stress och svetten som produceras fastnar i hårsäckarna och bryts ner av bakterier. Detta är den typ av svett du använder deodorant för.

Q. Varför är mina armhålorna röda eller knottriga?

A. Din armhåla består av 1 % svettkörtlar och 99 % hud. Och eftersom armhålornas hud är mycket tunn och snabbt samlar på sig vätska är de ännu mer utsatta för irritation än många andra delar av kroppen.

Dessutom kan det vi utsätter dem för, som frekvent rakning, torka och irritera dem. Detta kan tillsammans med användning av starka deodoranter och rörelser hud-mot-hud och kläder-på-hud göra att många upplever att huden i armhålan blir irriterad.

Q. Hur kan jag skydda mig under armarna?

A. Håll huden återfuktad och se till att din kropp kan producera det kyliga svett den behöver. Bär löst sittande/luftiga kläder så att luften kan cirkulera. Håll dig ren för att förhindra tillväxt av luktproducerande bakterier. Slutligen, använd en mild, närande deodorant som tar hand om det yttre lagret av armhålans hud som lätt kan bli irriterad av rakning.

Tillbaka överst på sidan

SOCIALA MEDIER

Delar du vårt intresse för en hållbar framtid. Följ gärna med oss i sociala kanaler. Vi håller utkik efter dig!

KONTAKTA OSS

Kontakta Unilever och specialiserade team eller hitta kontakter runt om i världen.

Kontakta oss