Hellmann´s

Hundra år med Hellmann’s!

Världens mest sålda majonnäs Hellmann’s firar 100 års jubileum och finns idag i fler än 75 länder.

Det startade år 1905 då den tyskfödde immigranten Richard Hellman öppnade en delikatessbutik i New York där han började sälja sin frus majonnäs i burkar till andra butiker.

Från början användes två olika varianter på recept och för att skilja dem åt markerades den ena varianten med ett blått band och är ursprunget till det sk ”Blå blandet”.

Lyckligtvis lyckades Richard Hellman undkomma en ödestigen resa med fartyget Titanic genom att ändra sina resplaner i sista stund. Och därmed fortsätta sin succé med Hellmans.

Framgången leder till expansion

Redan 1913, kan Hellmann’s börja med direktlevaranser och anställa säljpersonal. De vita rockarna och välputsade skorna som kännetecknade säljarna och de rena lastbilarna genomsyras av Hellmann’s fokus på kvalitet och punktlig leverans.

Från 1916 expanderade Hellmann’s som på räls, från Chicago till södra USA och från 1926 så registrerades Hellmans som varumärke då hade försäljningen nått hela 8 miljoner dollar och antalet lastbilar 400.

Internationell expansion

Hellmann’s majonnäs på börjar sin internationella expansion 1961 i Storbritannien med ett helt nytt sortiment kalla såser. Därefter fortsätter etableringen i Latin America, Argentina, Chile, Mexico och Brasilien.

Därefter byter Hellmann’s ägare ett antal gånger via uppköp av stora välkända bolag och slutligen köper Unilever Hellmann’s 2002. För tre år sedan lanserades Hellmann’s på den nordiska marknaden fortfarande lika omtyckt och har redan fördubblat sin omsättning.

För att beskriva varumärkets popularitet kan vi jämföra att antalet sålda Hellmann’s burkar det senaste århundradet staplade på varandra räcker hela vägen till månen och tillbaka. Och inte är det så konstigt när Hellmann’s precis som för 100 år sedan använder kvalitativa ingredienser som olja, vinäger och ägg ifrån frigående höns.

Ta reda på mer om ämnena

Tillbaka överst på sidan

SOCIALA MEDIER

Delar du vårt intresse för en hållbar framtid. Följ gärna med oss i sociala kanaler. Vi håller utkik efter dig!

KONTAKTA OSS

Kontakta Unilever och specialiserade team eller hitta kontakter runt om i världen.

Kontakta oss