Vi skapar en cirkulär ekonomi. Den här processen tillför ett värde till PET-avfall. Teoretiskt med det här tillvägagångsättet så behöver PET-förpackningar aldrig bli avfall. Det kan återföras till ekonomin och värderas som en råvara och drastiskt reducera mängden PET-avfall i ekosystemet. Det skapar också incitament till plastinsamling. Om det finns ett värde i plastavfall kommer samhället att samla in det – det gäller hela världen.
På Unilever, har vi bestämt att alla våra plastförpackningar kommer vara återanvända, återvinningsbara och komposterbara senast 2025 och vi letar alltid efter tekniska genombrott som kan hjälpa till att nå våra mål. När vi introducerades till Loniga och lärt oss mer om deras arbete, insåg vi vilken potential deras arbete har.
Min roll är att sammanföra olika parter och skapa ett klimat som motiverar samarbete för att säkerställa den här tekniken. Med stora bolag som Unilever och Indorama - en av världens största producent och leverantör av PET-material - delaktiga i processen, var jag tvungen att försäkra mig om att vi tar tillvara Loniga i ett start-up skede.
Nästa steg är att göra tekniken skalbar. Loniga provar nu den är nya teknologin i en 10 000 ton kapacitetsanläggning i Nederländerna. När den väl är etablerad kommer de kunna förse Indorama med material för att konvertera till PET att användas i våra förpackningar.
Vi beräknar kunna uppnå en cirkulär PET redo att tas i bruk tredje kvartalet 2019. Men vi vill inte hålla detta för oss själva, vi tror att den här teknologin kan revolutionera plaståtervinning och omvandla hela industrin. Så vi vill dela med oss till andra företag liksom vi som är angelägna att minska plastavfall och hjälpa till att hålla vår planet ren.
Inom mitt yrkesliv, skulle jag verkligen önska att det kommer en tid då fler plastförpackningar återanvänds än som slängs. För att det ska hända behöver vi se en monumental förändring i infrastruktur i hela världen – inte endast i ett fåtal utvecklade länder. Jag anser att detta är ett positivt steg i rätt riktning.