Medan en del av den miljöpåverkan direkt kan relateras till vår verksamhet, eller vår leverantörskedja, så relaterar en betydande del till när produkter lämnar butikshyllorna och hamnar hos konsumenten, vi brukar kalla den användningsfasen.
Det här blir extra tydligt i våra mål för växthusgaser (GHG) och vatten. Om vi tar våra tvättmedel som exempel, om vi väljer att tvätta kläderna i 30oC istället för 60oC, vilket är fullt möjligt med märken som Persil, Via och Seventh Generation – leder det till att växthusgaserna minskar med upp till 50 % per tvätt. Detsamma gäller för schampo och för dusch-gel: svalare och kortare duschtid leder till minskade utsläpp och såklart mindre vattenåtgång.
De senaste åren har efterfrågan på mer hållbara produkter och tjänster ökat, men efterfrågan har kommit olika långt på olika marknader. Unilever har svarat med att lansera en rad olika miljövänliga produkter, den senast i raden är ”the good stuff” en leave-in-conditioner som hjälper konsumenten att spara 460 liter vatten per flaska. Love Beauty and Planet har utvecklat en snabbsköljande balsam som minskar duschtiden avsevärt.
I några fall har vi sett produktinnovationer som verkligen har landat väl och blivit en produkt för hushållen. När kombinationen schampo och balsam först lanserades mottogs den med ett visst mått av skepsis. Idag är en sådan produkt betydligt vanligare eftersom den sparar både energi och vatten.
Även om vi ser ett positivt mottagande i vissa kategorier, har vi underskattat hur stor utmaningen är att försöka få konsumenter att ändra sitt beteende i syfte att välja en mer hållbar livsstil. Även på de områden där vi slutligen nått framgång har vi undervärderat hur lång tid som krävdes för omställningen.
Unilevers globala chef Alan Jope förklarar utmaningen ”att sanningen är att de här innovationerna och andra åtgärder inte varit tillräckliga för att göra de betydande framstegen, att reducera mängden vatten och växthusgaser, för våra produkter vid konsumtionstillfället.”