Kokosnöt är en mycket mångsidig frukt och dess derivat - särskilt kokosnötolja - är eftertraktade ingredienser för mat, dryck och produkter inom hygien- och hudvård.
Medan hållbara metoder tillämpas i delar av branschen är det i ett tidigt skede och i stort sett fragmenterade. Fram tills nu har det inte funnits några tydliga riktlinjer för att forma och säkerställa hållbarhet inom globala kokosnötsförsörjningskedjor.
Till exempel är produktionen från många plantager hotad på grund av åldrande träd. Om inte dessa ersätts med nya, friska plantor och moderna planterings-metoder i större omfattning, beräknas trädproduktiviteten i Asien - där de flesta kokosnötter odlas - minska med mer än 80 % fram till 2027.
Dessutom saknar ofta lokala jordbruk, som står för cirka 95 % av den totala globala skörden, ofta marknads-, finansiell och teknisk kunskap. De nya riktlinjerna syftar till att förbättra tillgången till information och support. Det kommer göra det möjligt för dem att anta mer hållbara jordbruksmetoder och ersätta åldrande - mindre produktiva plantager.