Unilever och transfetter

I dag rapporterar svenska medier om att flera produkter med höga halter av industriellt framställt transfett säljs i vissa svenska matbutiker.

Transfett är stundom ett omdiskuterat ämne, men vad är det handlar om och vad gör Unilever åt det? Nedan kommer att reda ut några av de fakta och ge dig lite mer information om Unilevers åtaganden på detta område . Intaget av transfett i Sverige har sedan mitten av 80-talet minskat kraftigt, från ett dagligt intag av ca 7 gram 1984 till i dag knappt 2 gram, vilket är lägre än världshälsoorganisationen WHO:s rekommenderade högsta dagliga intag. Intaget i Sverige är till och med lägre än i vissa länder som infört nationell lagstiftning mot transfetter.

Vad är transfetter?

Transfett ( även känd som " transfetter " ) höjer det "onda" ( LDL ) kolesterolet och lägre " goda" ( HDL ) kolesterolet . Detta knyter dem till kranskärlssjukdom . Experter rekommenderar att vi också bör minska intaget av transfetter till en så låg nivå som möjligt .

Vad Unilever gör för att ta bort transfetter?

Vi började att ta bort det mesta av transfett från delvis härdade oljor i våra produkter så långt tillbaka som 1994 . Unilever var den första tillverkaren att eliminera transfetter från delvis härdade vegetabiliska oljor i margariner . Mellan 2005 och 2008 , som en del av vår Nutrition Enhancement Programme , tog vi bort mer än 30.000 ton transfetter från våra produkter över hela världen . Prestationer som dessa bidrar till att Unilever ses om en marknadsledande för att minska halterna av transfetter i livsmedel .

I september 2012 hade Unilever en produktportfölj 100 % fri från transfetter som kommer från delvis härdad vegetabilisk olja . För att säkerställa att vi bibehåller vår ledande position i detta arbete, har vi ställt som krav att transfetter från delvis härdad vegetabilisk olja också är en del av den rapportering vi begär från alla våra leverantörer .

Om du vill veta mer om transfetter besök även www.slv.se och www.livsmedelsforetagen.se och / eller se bifogad Unilever uttalande som svar på den pågående debatten .

Sweden

Sandhya Forselius
Unilever Sverige
Box 1056
171 22 Solna

+46 (0) 8 619 95 00
sandhya.forselius@unilever.com

Ta reda på mer om ämnena

Tillbaka överst på sidan

SOCIALA MEDIER

Delar du vårt intresse för en hållbar framtid. Följ gärna med oss i sociala kanaler. Vi håller utkik efter dig!

KONTAKTA OSS

Kontakta Unilever och specialiserade team eller hitta kontakter runt om i världen.

Kontakta oss