Hoppa till innehåll

Unilever når nytt mål - noll avfall till deponi

Publiceras:

Estimerad lästid: 6 minuter

Över 600 Unilever-enheter har nu helt eliminerat sitt avfall till deponi

Journey to zero waste

LONDON, 9 februari 2016. Idag har Unilever nått ett nytt branschledande mål för noll avfall till deponi i över 600 enheter i 70 länder inklusive fabriker, lagerlokaler, distributionscentra och kontor. Efter att ha identifierat de olika avfallsflödena har Unilever nu hittar alternativa vägar för avfallet som lämnar enheterna.

I januari 2015 meddelade Unilever att över 240 fabriker hade uppnått sitt mål om noll avfall till deponi. Genom att kopiera modellen i andra delar av verksamheten har nästan ytterligare 400 enheter lyckats att helt eliminera sitt avfall till deponi. Målet har uppnåtts genom att vi fortsatt med vår ”4 R”-strategi (reducing, reusing, recovering or recycling) där vi har visat att avfall kan ses som en resurs med många användningsområden: omvandling av fabriksavfall till byggmaterial och kompostering av matavfall från personalrestauranger.

Unilevers högsta prioritet är fortsatt att reducera avfall och använda sig av cirkelmodellen. Förutom att upprätthålla noll avfalls-nivån inom de här enheterna fortsätter vårt arbete med att se till att samtliga enheter uppfyller samma mål, inklusive öppnande av nya enheter samt förvärv. Unilevers främsta mål är att skapa noll avfall över hela värdekedjan. Fortsatta ansträngningar inom noll avfall ger en hållbar affärsverksamhet eftersom avfallsminskningen har bidragit till en kostnadsbesparing på 200 miljoner euro och har skapat hundratals jobb.

Unilever tror att våra egna mål, och genom att se till andra företag och branscher också skapar noll avfall, bara kan uppnås om vi samarbetar med och lär oss av leverantörer, partners och andra organisationer. Av den anledningen har Unilever idag annonserat ett nytt samarbete med den ledande värdekedjeplattformen 2degrees för att sammanföra olika organisationer i en gemensam strävan om noll avfall. Det nya samarbetsprogrammet lanseras sommaren 2016.

Pier Luigi Sigismondi, Unilever Chief Supply Chain Officer, säger: ”Den globala utmaningen hos en växande befolkning som måste förlita sig på begränsade resurser är mer verklig än vi tror. Vårt mål om noll avfall stärker Unilevers ambitioner om en hållbar tillväxt och en strävan om att minska vår miljöpåverkan och hantera klimatförändringarna.”

”Jag är stolt över det som våra anställda och partners har uppnått inom vår verksamhet men det finns så mycket mer vi kan göra för att sprida ringar på vattnet. Det är dags att vi jobbar ännu hårdare för att på global nivå nå målet om noll avfall. Vårt nya samarbete med 2degrees gör att vi kan dela med oss av våra kunskaper och uppmuntra andra företag och branscher att anta samma utmaning som vi. Genom samarbete och nätverkande är vi övertygade om att vi tillsammans kan minska avfallsmängden i en större omfattning än någonsin förr över hela världen.

Martin Chilcott, grundare och VD för 2degrees, säger: ”Unilever fortsätter att uppvisa det ledarskap som krävs för att kunna tackla den största utmaningen inom resurseffektivitet och hållbarhet branschen någonsin har stått inför. För att kunna uppnå djärva mål som noll avfall i värdekedjan måste vi öka våra åtgärder och vårt samarbete. Jag är väldigt glad över att få jobba med dem i en gemensam strävan att i sommar lansera ett program som kommer att förverkliga våra ambitioner.

Unilever Sustainable Living Plan

Unilever har tillkännagett sin ambition att dubbla storleken på sin affärsverksamhet samtidigt som man minskar sin miljöpåverkan. Företaget är branschledande inom livsmedel på Dow Jones Sustainability Index och förra veckan tilldelades företaget, för sitt enastående hållbarhetsresultat, en Gold Class-utmärkelse av RobecoSAM i deras Sustainability Yearbook 2015. Noll avfall till deponi utgör en viktig del av Unilevers ambitioner när det gäller hållbar tillväxt.

SLUT

Bakgrundsinformation:

  • Dagens globala noll avfall till deponi-företag innebär att förutom de 240 tillverkningsenheterna skickar idag över 400 Unilever-ägda kontor, distributionscentra och lagerlokaler noll avfall till deponi.
  • I januari 2015 meddelade Unilever att över 400 tillverkningsenheter hade uppnått sitt mål om noll avfall till deponi. Sedan dess har Unilever upprätthållit målet i alla utom åtta tillverkningsenheter, som skickade en liten mängd avfall till deponi under en begränsad period.
  • Dagens bedrift bygger på det europeiska offentliggörandet i oktober 2015.
  • Farligt avfall representerar en mycket liten andel av det totala fabriksavfallet – typerna av material som utgör farligt avfall varierar beroende på olika lokala avfallsbestämmelser världen över.
  • Några exempel på de lösningar som har använts för att lösa avfallsfrågan:

I Egypten, Rania Bahaa, ingick en miljöspecialist på Unilever Mashreq i Egypten i lanseringsteamet för ett program som har gjort det möjligt för funktionshindrade medarbetare att tjäna extra genom att återvinna avfallsmaterial från Unilevers produktionslinjer. https://www.youtube.com/watch?v=7hlhHzCat5Q

En maskkompost som först introducerades i södra Asien gör att matavfall från personalrestauranger och tillverkning kan få ett nytt syfte som kompost. Komposten används för att odla grönsaker som sedan används i personalrestaurangerna.

Cementindustrin ansvarar för 6 % av de globala koldioxidutsläppen och har av tradition förlitat sig på fossila bränslen. På senare år har man investerat i teknik som möjliggör användning av icke-fossila bränslen. Istället för att bränna gas eller kol i brännugnarna, används avfall som Unilever för närvarande inte kan hitta något återvinningsalternativ till (t.ex. i Indonesien) för att skapa energi till cementtillverkningsprocessen.

Om Unilever:

Unilever är en av världens ledande leverantörer av mat-, hem- och hygienprodukter med försäljning i över 190 länder och man når cirka 2 miljarder konsumenter varje dag. Företaget har 172 000 anställda och omsatte 53,3 miljarder euro under 2015. Över hälften (57 %) av bolagets verksamhet har påverkan på utvecklingsländer och tillväxtmarknader. Unilever har över 400 varumärken som finns i hem runt om i hela världen, till exempel Persil, Dove, Knorr, Domestos, Hellmann’s, Lipton, Wall’s, PG Tips, Ben & Jerry’s, Marmite, Magnum och Lynx.

Unilevers Sustainable Living Plan (USLP) har som mål att:

  • Se till att tillväxt inte leder till negativa effekter på miljön.
  • Hjälpa över en miljard människor att kunna vidta åtgärder för att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande.
  • Förbättra försörjningsförmågan för miljontals människor senast år 2020.

Unilever rankades som nummer ett inom sin bransch under 2015 i Dow Jones Sustainability Index. I FTSE4Good Index fick företaget högsta miljöbetyg (5 av 5). 2015 toppade listan över Corporate Sustainability Leaders i Globescan/ SustainAbilitys årliga undersökning för fjärde året i rad och under 2015 rankades företaget som det mest hållbara mat- och dryckesföretaget i Oxfams undersökning Behind the Brands Scorecard. Unilever finns med i Linkedins Top 3 över de mest eftertraktade arbetsgivarna. För mer information om Unilever och dess varumärken, besök www.unilever.com. Mer information om USLP finns här: www.unilever.com/sustainable-living/

Mediefrågor: Vänligen kontakta

Tillbaka till sidans topp