Hoppa till innehåll

Vattenutmaningen är akut – att lösa dem främjar tillväxt

Publiceras:

Estimerad lästid: 3 minuter

På Världsvattendagen lyfter Unilever fram vattnets avgörande betydelse för människor, ekonomi och affärsverksamhet. Vi är mycket glada över att kunna tillkännage ett nytt samarbete med UNICEF.

waterday Sunlight

På Världsvattendagen, lyfter Nitin Paranjpe, vd för Home Care, fram vattnets avgörande betydelse för människor, ekonomi och Unilever.

Vattenproblem spelar roll. De utgör en fara för människors hälsa och välbefinnande och utgör ett hot mot människors uppehälle. Ekonomin blir lidande när människor inte kan tvätta eller arbeta och när energiförsörjningen störs.

En ökande och omfattande vattenbrist är ett problem som alla har anledning att bekymra sig över. Det är något som Unilever tar på största allvar. Vi är på många sätt beroende av vatten: för våra jordbruksråvaror, för driften av våra anläggningar och för att människor ska kunna använda våra produkter för tvätt, rengöring och matlagning. Framförallt: vi frodas när människor och ekonomier blomstrar.

Så för vårt eget företags bästa liksom även för människors hälsa och samhällenas välstånd är frågan inte längre OM vi ska agera, utan frågan nu är HUR SNABBT vi ska agera.

Vidta kollektiva åtgärder för att ta itu med vattenbrist

På Unilever tror vi på gemensamma åtgärder för att säkerställa att alla överallt har tillgång till rent vatten. I ULSP (Unilever Sustainable Living Plan) formuleras vårt mål att halvera vattenförbrukningen kopplad till konsumentanvändningen av våra produkter. En viktig del av detta handlar om att vidta åtgärder i vår egen verksamhet och här har vi gjort stora framsteg: sedan 1995 har vi på våra anläggningar minskat vattenmängden per produktionsenhet med 74 %.

Men vi samarbetar även med partners utanför våra anläggningar. Tillsammans med odlare och bönder i vår leveranskedja, har vi implementerat över 4 000 planer för förvaltning av vattenresurserna. Vi engagerar lokala samhällen i marknadsbaserad lösningar för att förvalta vattenresurserna i regionen med vattenbrist. Ett exempel på en sådan lösning är våra Sunlight Water Centres som vi har byggt upp i samarbete med Oxfam och TechnoServe och som ger människor tillgång till rent vatten och stöder nigerianska kvinnors försörjningsmöjligheter.

Utöver dessa insatser arbetar våra FoU-team på vattenbesparande produkter för tvätt, hushållsrengöring, hud- och hårvård, eftersom dessa vardagsbehov står för 99 % av konsumentdelen i vårt fotavtryck på vattenområdet. Våra torrschampon är ett utmärkt exempel på dessa insatser.

Vi tar samarbetet till en helt ny nivå

I september 2015, som en del av de nya målen för hållbar utveckling (SDG – Sustainable Development Goals), enades FN om mål 6 för att "Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla". Uppnåendet av detta mål kommer att bli en svår uppgift och samarbete mellan olika aktörer kommer att vara avgörande för att skapa hållbara vattenlösningar i stor skala.

Därför gläder vi oss att på Världsvattendagen kunna tillkännage ett nytt samarbete med UNICEF i syfte att främja handhygien på skolor och förbättrad vattenförvaltning i länder i Afrika söder om Sahara.

Detta samarbete bygger på vårt redan nuvarande samarbete med UNICEF när det gäller sanitet och kommer att sprida våra pedagogiska hygienförändringsprogram till fler människor över hela kontientenen och samtidigt stödja bättre tillgång till vatten.

Temat för årets Världsvattendag är "Vatten och jobb" vilket återspeglar hur viktigt vatten är, inte bara för ekonomier, utan även för människors liv och försörjning. Så idag vill jag uppmana alla att samarbeta och bidra med sitt engagemang, sina resurser och sin kompetens i arbetet med att säkerställa att allmän tillgång till vatten blir verklighet både för vår generation och för framtida generationer.

Vi har ett uppdrag att utföra.

Tillbaka till sidans topp