Hoppa till innehåll

Uppmaning till kreatörer och marknadskanaler: Utrota stereotyper!

Publiceras:

Estimerad lästid: 4 minuter

Cannes, Frankrike – Unilever uppmanar kreatörer och marknadsförare att agera för att utplåna förlegade stereotyper. Det är företagets senaste steg i sitt för branschen unika ställningstagande för Unstereotype. Initiativet lanserades för två år sedan har som mål att eliminera skadliga och förminskande personporträtt i reklam.

#Unstereotype event

Som en del av arbetet med Unsterotype expanderar Unilever idén att omfatta alla typer av innehåll och varumärkesunderhållning. I dagarna offentliggjordes ett treårigt avtal i multimiljonklassen mellan Rexona och Simon Fuller’s XIX Entertainment.

Rexona ett av världens störta deodorant-varumärken, kommer samarbeta med NOW UNITED. Den första globala popgrupp någonsin som består av 14 artister från totalt 14 olika länder, däribland Brasilien, Kina, Tyskland, Indien, Filippinerna, Senegal, USA och Storbritannien. Tillsammans kommer de arbeta fram material som fungerar i flertalet kanaler i syfte att förena olika kulturer genom musik och dansglädje. Kampanjen kommer nå miljoner unga människor med ett positivt och framåtblickande budskap kring jämlikhet och tolerans för inspirera unga människor att vara stolta över sig själva oavsett

Aline Santos, Executive Vice President Global Marketing och Head of Diversity på Unilever säger “vår pågående översyn mot stereotyp reklam visar att moderna budskap ger 25 % starkare varumärkeseffekt, det visste vi redan, men data visar också att reklamen är 16 % mer relevant, 21 % mer trovärdig och kan driva köpintentionen med 18 %. Det ekonomiska argumentet är lika påtagligt som de sociala argumenten för att driva icke-stereotyp reklam i större skala och via nya samarbeten.”

Simon Fuller kommenterar “som ett av dagens mest socialt medvetna och största konsumentvaruföretag, så fortsätter Unilevervarumärken som Rexona att skära genom bruset via modiga ställningstagande och handlingskraft. Tillsammans med Now United vill jag också lyfta fram den banbrytande intentionen att finna nya vägar att interagera med underhållning, framhäva mångfald och att inkludera, med ett kraftfullt budskap av enhet och positivism. Genom passionerat engagemang för musik och dans och tillsammans med Rexona kommer vi dela all positiv energi och uppmuntran med vår publik på en global scen.

In another previously announced collaboration, Dove – the world’s largest provider of self-esteem education – revealed a multi-year deal with Cartoon Network’s hit television show Steven Universe. This partnership sees Dove collaborate with the show’s creative lead to create original programming using the characters of Steven Universe to educate and build body confidence amongst the next generation (link to first episode here), helping to expand Dove’s reach to provide 40 million young people with self-esteem education by 2020.

Nyligen meddelade också hudvårdsvarumärket Dove - en av världens största förespråkare för ämnet självkänsla – att man ingått ett flerårigt avtal med den populära tv - showen Steven Universe på Cartoon Network. Partnerskapet innefattar att Dove samarbetar med ansvariga för att via det kreativa innehållet försöka få karaktären Steve Universe att utbilda om självkänsla och stärka kroppsuppfattningen.

”Det har alltid viktigt för oss att vårt innehåll berör vår publik och att vi kan stärka dem” säger Christina Miller, president Cartoon Network och fortsätter ”det här samarbetet saknar motstycke i sin omfattning, räckvidd och ambition att förändra ungdomars vardag runt om i världen.”

Fortfarande är minoriteter underrepresenterade i huvudroller på film och kvinnliga regissörer är starkt åsidosatta (6,9 %) trots att publiken förkunnat att de vill se mångfald inom film och tv. Unilever tror att framtida samarbeten mellan varumärken och kreativt ansvariga kommer spela en nyckelroll i mötet med publikens förväntningar och att bemöta skadliga stereotyper när det kommer till kön, ras, sexualitet och mycket mer.

Aline Santos medger “att som marknadsförare har vi i årtionden talat om att nå som många individer som möjligt. Det är hög tid att vi nu betonar samma vikt att representera så många individer som vi kan. Vilket innebär att vi behöver prioritera fler autentiska karaktärer och berättelser, att på ett mer korrekt och trovärdigt sätt fånga den mångfald av perspektiv som världen består av. Från film och TV program till webserier och podcasts, vi måste arbeta tillsammans med underhållningsbranschen för att kunna vara stolta över de medieinvesteringar och innehåll vi står bakom.”


Tillbaka till sidans topp