Hoppa till innehåll

Paul Polman lämnar Unilever, ny CEO blir Alan Jope

Publiceras:

Estimerad lästid: 3 minuter

London / Rotterdam, 29 November 2018: Unilever meddelar idag att nuvarande CEO Paul Polman har beslutat att lämna företaget. Alan Jope, nuvarande President, Beauty & Personal Care, har utsetts till hans efterträdare, med start 1 januari 2019, och kommer arbeta tillsammans med Paul Polman under det första halvåret för att underlätta övergången.

Paul Polman

Paul Polman har varit CEO för Unilever de senaste 10 åren och har arbetat inom FMCG i nära fyra årtionden. Under hans ledarskap har företaget konsekvent levererat tillväxt både top line och bottom line över marknadens förväntningar. Att framgångsrikt och banbrytande skapa en ny modell för hållbar tillväxt, har varit tillfredställande för många stakeholders, samt genererat utmärkt utdelning för aktieägarna, med en totalavkastning på över 290 % de senaste 10 åren.

Alan Jope, 54, har ansvarar för Beauty & Personal Care, Unilevers största division, sedan 2014 och har varit medlem av företagets exekutiva ledarskap sedan 2011. Han har en framgångsrik historia av att leda verksamheter inom Unilever, både på etablerade- och nya tillväxtmarknader. Bland annat som ansvarig fyra år för Unilever i Norra Asien, ansvarig för Ryssland, Afrika och Mellanöstern. Men har också mer än 10 års erfarenhet av seniora roller inom Food, Homecare och Personal Care för Unilever i USA.

Unilever Chairman Marijn Dekkers säger ”Paul är en exceptionell ledare som har transformerat Unilever, och genom det gjort oss till ett av de bäst presterande företagen inom vår sektor, men också ett av de mest beundrade företagen världen över. Hans sätt att hjälpa oss att definiera en ansvarsfull kapitalism, förkroppsligad via Unilevers Sustainable Living Plan, gör att han utmärker sig som en av de mest framsynta företagsledarna av sin generation.”

“Pauls vision att driva och fokusera på prestation, kombinerat med hans beslutsamhet att tjäna Unilevers bästa intressen långsiktigt, har stärkt oss. Han lämnar ett mer flexibelt och uthålligt företag, som är väl rustat för att fortsätta vara ledande i en snabbskiftande och dynamisk bransch”.

Efter en rigorös och bred urvalsprocess, är styrelsen glada att kunna utse Alan till ny CEO för Unilever. Han har en lång rad olika roller inom Unilever med sig som erfarenhet och en djup kunskap om verksamheten, branschen och marknaden. Han är en stark, dynamisk och värderingsdriven ledare med ett imponerande track record i att konsekvent prestera kvalitet. Styrelsen välkomnar Alan till hans nya roll och vi önskar honom all lycka.”

Paul Polman säger: ”jag gratulerar Alan till utnämningen och ser fram emot att arbeta tillsammans med honom i övergången. Jag har arbetat nära Alan i många år och jag är övertygad om att under hans ledarskap kommer Unilever blomstra långt in i framtiden”.

“Det har varit en ära att leda Unilever de senaste 10 åren. Genom de här åren har jag blivit ödmjuk inför det hårda arbetet från våra anställda, deras passion för att bygga ett genuint visionsdrivet företag. Jag är mycket tacksam för deras insatser tillika många av Unilevers andra stakeholders med vilka vi arbetat tillsammans för att skapa en långsiktigt och hållbar verksamhet. Jag ser fram att fortsätta samarbeta med dem – men på nytt sätt”.

Alan Jope sager “det kommer vara ett enormt privilegium att leda Unilever – ett sant globalt företag fullt av kompetenta människor och enastående varumärken. I över 30 år har jag arbetat för Unilever, jag har sett på så många sätt hur våra varumärken gör vardagen bättre för fler än två miljarder människor varje dag”.

”Vårt globala avtryck inkluderar starka positioner på många viktiga framtidsmarknader och vi kommer fortsatt fokusera på att tjäna våra konsumenter, våra olika stakeholders, för att leverera långsiktig tillväxt och värdeskapande.

Jag vill också rikta min tacksamhet till Paul för hans anmärkningsvärda ledarskap för Unilever och ser fram emot arbetet tillsammans under en övergångsperiod”.

Paul Polman kommer lämna rollen som CEO och medlem av styrelsen den 31 december 2018. Han kommer stödja övergången under det första halvåret och lämnar Unilever i början av juli 2019.

Rollen som President, Beauty & Personal Care, Alan Jopes efterträdare, kommer meddelas inom kort.


Tillbaka till sidans topp