Hoppa till innehåll

Unilever CEO reklamens sena uppvaknande hotar branschen trovärdighet

Publiceras:

Estimerad lästid: 3 minuter

Cannes – Unilevers CEO Alan Jope höjde ett varnades finger vid ett tal i Cannes, att branschens reklam-kampanjer om att förbättra världen ofta är tomma ord – det riskerar reklambranschens trovärdighet.

Alan Jope

Det var under ett tal vid filmfestivalen i Cannes tidigare i sommar som han Alan Jope sa ”ambitionen att tydligare kommunicera sina visioner är en av de mest spännande möjligheterna jag har sett, under mina 35 verksamma år inom industrin. Gör man det på rätt sätt, ansvarsfullt, kommer det hjälpa oss att återbygga förtroendet för branschen, frigöra kreativitet i arbetet och skapa tillväxt för de varumärken vi tycker om.”

“Hursomhelst att skapa varumärken med starka visioner är ett val men uppvaknandet börjar infektera vår industri. Det förorenar våra trovärdighet och riskerar det enda som ger oss möjlighet att itu med många av världens frågor. Och mera hotar det att ytterligare hota förtroendet för branschen som ibland redan är skadat.”

“Vi ser redan för många exempel på varumärken som underminerar sina visioner genom att lansera kampanjer som inte är grundade i varumärkets kärnvärden och syfte. Man gör inte det man säger att man ska göra. Varumärken med socialt engagemang handlar inte om att spela på känslor. Det handlar om konkreta åtgärder för en bättre värld ” lägger han till.

Uppmaningen är att hålla både byråer och marknadsförare ansvariga inför varandra. Och menar att byråer måste avvisa kampanjupplägg från varumärken, som inte lever som de lär, och lovar att byråer som saknar den här typen av integritet inte kommer arbeta för Unilevers varumärken i framtiden.

“Unilever kommer inte vara en del av falska löften och vi vill inte arbeta med de som skapar sådana. Men – vi vill fira och belöna briljanta idéer och kreativ förmåga som kan lösgöras genom att fokusera på den kraft som utgör ett varumärkes kärnvärden.

Han uppmanar industrin att “frigöra visionen” och ”med kreativa idéer förflytta individen, förändra uppfattningar och inspirera till handling”. Han erbjuder byråer möjligheten att arbeta tillsammans med Unilever på ett nytt sätt och skapa nya idéer som driver på denna typ av kultur- och beteendeförändring som krävs för att möta vår tids stora utmaningar.

Jope har väl medveten att konsumenter är snabba i skiftet till varumärket som har ”förstått sitt syfte” och som omfamnar en roll i samhället som går utanför vad de säljer. Statistik visar att

  • 64 % konsumenterna globalt väljer ett varumärke på grund av deras ställningstagande i sociala frågor1
  • 91 % av Millennials skulle byta varumärke till ett varumärke som driver en specifik fråga 2
  • Varumärken som får erkännande för deras starka sociala engagemang har vuxit dubbelt i jämförelse med deras konkurrenter de senaste tolv åren 3

Alan Jope bekräftar också att ”varumärken utan tydliga syften inte kommer ha någon framtid hos Unilever. Det följer efter förra veckans tillkännagivande att företagets 28 varumärken med hållbarhetsprofil, som Dove, Knorr, Via, Rexona växer 69 % snabbare än resterande verksamhet 2018 och jämfört med 47 % 2017.

Jope avslutar med orden “Vi är ALL IN hållbarhet”

ENDSTillbaka till sidans topp